Δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα θετικό να ακούει κανείς μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου να λένε «δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Ads

Η εικόνα ωστόσο, από τις μυστήριες τρύπες στους πάγους της Αρκτικής, φαίνεται να είναι περισσότερο ένας ενδιαφέρων γρίφος για την άσκηση του μυαλού, παρά μια ανακάλυψη που προδίδει κάτι ανησυχητικό.

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της επιχείρησης IceBridge της NASA, αεροσκάφη πραγματοποιούν έρευνες πετώντας πάνω από τους πόλους της Γης, προκειμένου να τραβήξουν φωτογραφίες από τα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη που σπάνια επισκέπτεται κανείς.

H φωτογραφία με τις τρεις τρύπες στους πάγους της Αρκτικής τραβήχτηκε από τους επιστήμονες της NASA, κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τη θάλασσα Μπόφορτ.

Ads

Ο Νέιθαν Κουρτς, ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος IceBridge αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν αυτές οι τρύπες, καθώς και τα ημικυκλικά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω τους.

Μια εξήγηση των επιστημόνων είναι ότι, οι τρύπες αυτές είναι αποτέλεσμα της εξόδου, στην επιφάνεια του πάγου ορισμένων θηλαστικών, όπως οι φώκιες, που κατά διαστήματα παίρνουν ανάσες έξω από το παγωμένο νερό.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η παραπάνω διατύπωση αποτελεί περισσότερο ερευνητική υπόθεση παρά βέβαιο συμπέρασμα σχετικά με τη δημιουργία των «μυστήριων» οπών στους πάγους της Αρκτικής.