Η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ) είχε ενημερώσει τους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, λίγες ώρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή.

Ads

Αυτό γράφει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πρώτες αναφορές περί επικείμενου πραξικοπήματος έφτασαν στην κρατική μυστική υπηρεσία στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, δηλαδή περίπου έξι ώρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Τότε ο υποδιοικητής της υπηρεσίας Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ με επίσκεψη στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου. Άμεσα ακολούθησε συνάντηση του υποδιοικητή της ΜΙΤ με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Ads

Μετά από δύο ώρες η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή να απαγορευτούν όλες οι πτήσεις, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, ενώ ανάλογες εντολές δόθηκαν και στις χερσαίες στρατιωτικές μετακινήσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα το πραξικόπημα είχε προγραμματιστεί για τις 3 τα ξημερώματα, ώστε να πιάσει την τουρκική κυβέρνηση κυριολεκτικά στον ύπνο, όμως ξεκίνησε στις 11 το βράδυ ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μην δοθεί χρόνος περαιτέρω χρόνος προετοιμασίες στον Ερντογάν. 

Το ερώτημα που εγείρει η εφημερίδα είναι ωστόσο γιατί, εφόσον είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι διοικητές, παρ’ όλα αυτά έπεσαν και πάλι στα χέρια των πραξικοπηματιών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

Τέλος, όπως αναφέρει η Hürriyet, στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού, ως υποκινητής του πραξικοπήματος εμφανίζεται ξεκάθαρα ο Φετουλάχ Γκιουλέν και η «παράνομη συμμορία της τρομοκρατικής του οργάνωσης, η οποία έχει φωλιάσει στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και η οποία κατεστάλη στις 17 Ιουλίου».