Η συλλογή φωτογραφιών της Valery Melnikov, με τίτλο «Μαύρες μέρες της Ουκρανίας», κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία νέου φωτορεπόρτερ των World Press Photo.

Ads

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες απεικονίζουν το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τραβήχτηκαν σε μια περίοδο τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2014.

Καταγράφουν με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο την ανθρώπινη πλευρά της σύγκρουσης μεταξύ ανταρτών και της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του στρατού της χώρας. Η συλλογή φέρνει στο προσκήνιο τις ζωές των αμάχων, παιδιών, αλλά και στρατιωτών, που ζουν στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. 

Η συλλογή της Valery Μέλνικοφ έχει επίσης κερδίσει το βραβείο Bourse de Talent στη Γαλλία και το βραβείο Magnum Photography στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

«Κοιτώντας μέσα από το φακό της κάμερας, προσπάθησα να δείξω τη φρίκη του τι συνέβαινε. Έχω ανάμικτα συναισθήματα για αυτό το βραβείο: από τη μία πλευρά, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίζομαι ως δημοσιογράφος και επαγγελματίας, ενώ την ίδια στιγμή αισθάνομαι θλίψη για τους ανθρώπους και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τρομερές επιπτώσεις. Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που αποστολή τους είναι η φωτογραφική κάλυψη των στρατιωτικών συγκρούσεων και τραγωδίες, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους», δήλωσε η Valery Melnikov.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image