Στο πολιτικό χάος έχουν βυθιστεί οι Μαλδίβες μετά τη σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η αντιπολίτευση ζητά διεθνή επέμβαση ώστε να ανατραπεί ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει «συνωμοσία».

Ads

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αμπντάλα Σαΐντ κι ένας άλλος δικαστής συνελήφθησαν για «διαφθορά» από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, πέντε ημέρες αφού το εν λόγω δικαστήριο ακύρωσε τις καταδίκες εννέα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Αφού αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους πολιτικούς, η κυβέρνηση κήρυξε χθες το βράδυ κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δεκαπέντε ημερών.

«Ήμουν υποχρεωμένος να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος αυτών των δικαστών. Έπρεπε κατ’ αρχάς να αναστείλουμε την εξουσία τους και την ασυλία τους. Διότι πρέπει να ανακαλύψουμε μέχρι πού φθάνει η συνωμοσία ή το πραξικόπημα», δικαιολογήθηκε ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν σε τηλεοπτική ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου απεργαζόταν την καθαίρεσή του.

Ads

Εξαιτίας της αστάθειας της κατάστασης, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, συμβούλευσαν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται αυτό το αρχιπέλαγος των 340.000 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή), η εικόνα του οποίου συνδέεται με τις παραδεισένιες παραλίες με λευκή άμμο και τις θάλασσες με τα τιρκουάζ νερά.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλής αδελφός του προέδρου Γιαμίν, ο οποίος όμως έχει περάσει τελευταία στην αντιπολίτευση, συνελήφθη επίσης. Η λειτουργία του κοινοβουλίου, στο οποίο η αντιπολίτευση έχει πλέον στα χαρτιά την πλειοψηφία, έχει ανασταλεί από το Σάββατο.

«Ο πρόεδρος Γιαμίν κήρυξε παρανόμως τον στρατιωτικό νόμο και κατέλαβε το κράτος. Οφείλουμε να τον εκδιώξουμε από την εξουσία. Ο λαός των Μαλδίβων έχει ένα θεμιτό αίτημα για τις κυβερνήσεις του κόσμου, ιδιαίτερα την Ινδία και τις ΗΠΑ», κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εξόριστος πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ