Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας απέρριψε σήμερα τις τουρκικές αξιώσεις να αποσυρθούν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές από θέσεις κοντά στα σύνορα, οι οποίες βομβαρδίζονται ξανά από εχθές, από τον τουρκικό στρατό και προειδοποίησε πως οι Σύροι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση στη χώρα. 

Ads

Στο μεταξύ μετά τους δύο χθεσινούς βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μεταξύ του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Μέναγ και της πόλης Ντέιρ Τζαμάλ, η Τουρκία ξαναχτύπησε σήμερα, βομβαρδίζοντας περιοδικά κουρδικούς στόχους.

Μέχρι στιγμής οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό 7 στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε χθες  ευθέως τους Κούρδους της Συρίας δηλώνοντας το PYD είναι η συνέχεια του ΡΚΚ και αποτελεί καθαρή απειλή για την Τουρκία.

Ads

Ανέφερε ότι μίλησε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και του τα είπε αυτά ανοιχτά. «Τους υπενθύμισα και τα σημεία που συζητήσαμε κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ότι για μας το PYD είναι καθαρή απειλή και θα λάβουμε κάθε μέτρο εναντίον τους», σημείωσε.

«Το PYD θα απομακρυνθεί αμέσως από το Αζέζ και τις γύρω περιοχές. Δεν θα πλησιάσει κοντά στο Αζέζ. Δεν θα προσπαθήσει ξανά να σπάσει τον διάδρομο. Δεν θα επιχειρήσει να πάρει το αεροδρόμιο Μινίγκ εναντίον της Τουρκίας ή της αντιπολίτευσης. Και αυτό το αεροδρόμιο θα εκκενωθεί. Αυτά τα είπα στον κ. Μπάιντεν», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συριακή κυβέρνηση ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που θέτουν στο στόχαστρο από χθες τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος».

Διαφωνούν οι ΗΠΑ με χτυπήματα κατά των Κούρδων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, στο βορρά της χώρας.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, από την πλευρά του.

Έκκληση από το Παρίσι

Κάλεσμα στην Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία απηύθυνε και το Παρίσι.

«Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωση προστίθεται πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Όχι στην Μέρκελ

Στις τελευταίες εξελίξεις, πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσαν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε, όπως μεταφέρθηκε από τις συγκεκριμένες πηγές, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν σε επιθέσεις της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει στο PYD [το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης] να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχισουν να το κάνουν» είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με το περιβάλλον του.