Την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών για να ενισχύσουν την άμυνα της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, την οποία έχουν καταλάβει κατά το ήμισυ τζιχαντιστές από τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ

Ads

Η Τουρκία έκανε χθες το βράδυ ξαφνική στροφή στην στρατηγική της ως προς τη Συρία ανακοινώνοντας ότι επιτρέπει πλέον στις δυνάμεις των Πεσμεργκά να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να περάσουν στο συριακό έδαφος και να ενισχύσουν τις τάξεις των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά ρίψεις όπλων και πολεμοφοδίων προς τους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης από αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Παρά τις πιέσεις των συμμάχων, η τουρκική κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε στρατιωτική επέμβαση σε βοήθεια των Κούρδων μαχητών, με το επιχείρημα ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα βοηθούσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η Τουρκία θεωρεί επίσης ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, από όπου προέρχονται οι Κούρδοι μαχητές που πολεμούν στο Κομπάνι , είναι η συριακή πτέρυγα του PKK. Αντίθετα, η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, οι μαχητές της οποίας είναι η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η στροφή της  Άγκυρας γίνεται γιατί η γειτονική χώρα χάνει βλέπει να χάνει τον κυρίαρχο ρόλο της στην περιοχή, και θέλει να βγει μπροστά αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, που αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ads