Το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, ένα βραβείο που της είχε απονεμηθεί το 2008 όταν ακόμη βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρανγκούν, έλαβε σήμερα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.
 

Ads

Η επίσημη και δημόσια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι «μια από τις πιο συγκινητικές ημέρες της ζωής μου», δήλωσε η Σου Κίι παρουσία 500 Aμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, και πολιτών της Μιανμάρ ντυμένων με παραδοσιακές στολές.
 
Η Σου Κίι σημείωσε στην ομιλία της: «Θα υπάρξουν δυσκολίες στον δρόμο μας, όμως είμαι βέβαιη: θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια με τη βοήθεια και την υποστήριξη των φίλων μας (…) Η Βιρμανία είναι ένα κράτος με πολλές εθνότητες και πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και με ειρήνη».
 
Άρση κυρώσεων για τον πρόεδρο της Μιανμάρ
 
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε επισήμως το όνομα του προέδρου της Μιανμάρ Θιν Σέιν από τη μαύρη λίστα των προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στην πολιτική καταστολή στη χώρα.
 
Ο Θιν Σέιν αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να παραστεί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και άλλες χώρες είχαν ήδη χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Μιανμάρ αφότου δρομολογήθηκαν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που επέτρεψαν στην Σαν Σου Κίι να περάσει τις πύλες του Κοινοβουλίου του ασιατικού κράτους.
 
Εκτός από τον Θιν Σέιν από τον κατάλογο αφαιρέθηκε και το όνομα του προέδρου της Κάτω Βουλής της Μιανμάρ, Τούρα Σούε Μαν.
 
Πλέον οι δύο άνδρες μπορούν να έχουν εμπορικές σχέσεις με Αμερικανούς και να επενδύουν στις ΗΠΑ χωρίς το φόβο ότι το κράτος θα κατάσχει τα περιουσιακά τους στοιχεία.
 
Τα ονόματα των δύο αξιωματούχων της Μιανμάρ είχαν προστεθεί στον σχετικό κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών το 2007, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της χούντας της χώρας, που υιοθετούνταν σταδιακά από το 1997.