Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε σχέδιο που προβλέπει την αποστολή έως και 1.500 στρατιωτών στο Ιράκ, οι οποίοι θα υποστηρίξουν εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά τις κυβερνητικές και κουρδικές δυνάμεις, που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από τον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ.

Ads

«Στο πλαίσιο της χερσαίας ενίσχυσης των συμμάχων μας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την ανάπτυξη έως και 1.500 επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού, οι οποίοι δεν θα εμπλακούν στις μάχες αλλά θα εκπαιδεύσουν και θα συμβουλέψουν τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων μαχητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 5,6 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Περίπου 1,6 δις θα κατευθυνθούν στο νέο «Ταμείο για την Εκπαίδευση και τον Εξοπλισμό του Ιράκ», σημείωσε το γραφείο διαχείρισης προϋπολογισμού.

Απόρρητη επιστολή στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε στα μέσα του περασμένου μήνα απόρρητη επιστολή στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην οποία επισήμαινε το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην επιστολή ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως η συνεργασία των ΗΠΑ με τον Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της. «Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη της επιστολής όταν ρωτήθηκαν από ξένους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες», σημειώνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πρόσωπα που είχαν ενημερωθεί για το γράμμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δεν έχει αλλάξει. Απέφυγε όμως και αυτός να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ιδιωτική αλληλογραφία του προέδρου Ομπάμα με έναν ξένο ηγέτη.