Δεδομένης της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα απόσυρσης των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία, σύμφωνα με τους New York Times.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες πριν, οι δυο χώρες προχώρησαν σε αναστολή έκδοσης βίζας εκατέρωθεν, ενώ μόλις χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο» επικρίνοντας τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη του Τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

Οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ επιχειρούν αναλύσεις πάνω στις μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας και σκέφτονται κατά πόσο θα ήταν «σοφό» να παραμείνουν τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ.

Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, το περασμένο καλοκαίρι, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τη βάση για 24 ώρες και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ads

Το Ιντσιρλίκ βρίσκεται κοντά στη Συρία. Η εχθρική προς τις ΗΠΑ στάση του Ερντογάν και η προσέγγιση που επιχειρεί με τη Ρωσία έχουν δημιουργήσει ανησυχία.

Τα πυρηνικά αναπτύχθηκαν πριν από δεκαετίες ως μία απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Κανείς δεν περιμένει να χρησιμοποιηθούν και κανένα αεροσκάφος στο Ιντσιρλίκ δεν μπορεί να τα ρίξει.

Η δέσμευση ασφάλειας αποδεικνύεται καλύτερα με άλλους τρόπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τα πυρηνικά από την Ελλάδα, η οποία είναι επίσης χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ, το 2001, πούλησαν στην Ελλάδα μαχητικά F-16. Αν χρειαστεί να υπερασπιστούν την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση συμβατικών όπλων.

Όπως γράφουν οι NYT «Το καλύτερο είναι να αποσυρθούν τα όπλα προτού οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας καταρρεύσουν. Αυτό θα μπορούσε ίσως να γίνει καλύτερα γρήγορα και συγκαλυμμένα, μετά την ανακατάληψη της Ράκας στη Συρία από τον στρατιωτικό συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ».