Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι αμερικανικά αεροσκάφη  που έκαναν αεροπορική επιδρομή στη Συρία, προκάλεσαν τον θάνατο Σύρων στρατιωτών, σε τέσσερις επιδρομές που εξαπέλυσαν δύο F-16 και δύο Α-10 τα οποία έρχονταν από την πλευρά του Ιράκ.

Ads

Αμερικανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πιλότοι, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση στην ανατολική επαρχία της Ντέιρ αλ-Zour, νόμιζαν ότι είχαν στόχο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για θέση του συριακού στρατού στο αεροδρόμιο Ντέιρ Αλ Ζουρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας -η οποία δρομολόγησε από κοινού με τις ΗΠΑ την προσωρινή εκεχειρία στη Συρία- από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 62 (κατά άλλες πηγές, 80) Σύροι στρατιώτες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

«Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με αυτό που συνέβη. Καλούμε τους αμερικανούς εταίρους μας να διεξαγάγουν την πλέον ενδελεχή έρευνα και να λάβουν μέτρα για να αποτραπούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον», δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ads

«Οι ενέργειες των πιλότων, αν αυτοί, όπως το ελπίζουμε, δεν υπάκουσαν σε εντολές της Ουάσινγκτον, είναι «στο όριο μεταξύ εγκληματικής αμέλειας και άμεσης υποστήριξης προς τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Το περιστατικό αυτό είναι αποτέλεσμα της επίμονης άρνησης της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα που τώρα ονομάζεται Τζαμπχάτ Φάταχ αλ-Σαμ και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το επεισόδιο έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων στη Συρία και ενώ η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Λίγες ώρες πριν, άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή, λόγω διαφωνιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για τους περαιτέρω χειρισμούς στη συριακή κρίση.

Ο συνασπισμός των συμμάχων, υπό αμερικανική διοίκηση, παραδέχθηκε τις ευθύνες του. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου εξέφρασε τη λύπη του «για ενδεχόμενο λάθος και ιδιαίτερα για τις ανθρώπινες απώλειες».

Η συριακή κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν πρόκειται για «κατά λάθος αεροπορική επιδρομή», αλλά για «πολύ σοβαρή επιθετικότητα», με στόχο τη βοήθεια του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την εκδίωξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Οι επιθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η ΗΠΑ υποστηρίζουν ξεκάθαρα την τρομοκρατία της Daesh» μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SAMA (χρησιμοποιώντας το αραβικό αρκτικόλεξο για το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό επίσης ως ISIS ή ISIL). Το κανάλι μετέδωσε δήλωση του συριακού στρατού, σύμφωνα με την οποία η επίθεση εκθέτει ως ψευδείς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι πολεμούν την τρομοκρατία.

Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε και μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη: Από την στιγμή που εξουδετερώθηκαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, άνοιξε ο δρόμος για να προελάσουν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους και να καταλάβουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο πολιορκούσαν μέχρι χθες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του συριακού στρατού δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και τελικά απέκρουσαν την επίθεση των τζιχαντιστών.