Η Αίγυπτος επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν την οικονομική βοήθεια και να παγώσουν τη στρατιωτική συνδρομή που της παρέχουν, ενώ αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο για συζητήσεις όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ads

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ότι «λυπάται για την απόφαση» της Ουάσινγκτον να παγώσει αυτά τα χρήματα, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος κρίσης».

Παράλληλα, συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κάιρο ανάμεσα στον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, αφαιρέθηκε από την ατζέντα του υπουργείου χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Αιγυπτιακή εφημερίδα επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο κ. Κούσνερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, επικαλούμενη τον Αλάα Γιούσεφ, εκπρόσωπο του αρχηγού του κράτους.

Ads

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσο μειώθηκε η βοήθεια ωστόσο αμερικανικά MME ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον πάγωσε βοήθεια 96 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και καθυστέρησε τη χορήγηση 195 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας λόγω ανησυχιών που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αντικατοπτρίζει μια «έλλειψη κατανόησης για τη σημασία να υποστηριχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου». Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα αμερικανικά μέτρα ελήφθησαν λόγω έλλειψης προόδου στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.