Η ένταση κλιμακώνεται στην κορεατική χερσόνησο. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν και ήδη ξεκίνησε η μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα. 

Ads

Η πληροφορία έρχεται από το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα είναι αντίθετη εκτιμώντας ότι δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό γεγονός για την Πιονγκγιανγκ ενώ θα αποσταθεροποιήσεις περαιτέρω την περιοχή. Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Νότιας Κορέας.

Σε πλάνα που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση φαίνονται μεγάλα φορτηγά να μεταφέρουν τον εξοπλισμό εκτόξευσης πυραύλων να μπαίνουν σε ένα γήπεδο γκολφ στην πόλη Σεοντζού, 250 χλμ νότια της Σεούλ, το πρωί της Τετάρτης. Στα ίδια πλάνα φαίνονται διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια με νερό εναντίον των οχημάτων ενώ η αστυνομία προσπαθεί να τους απωθήσει. 

image

image

Ads

image

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην τοποθέτηση του αντιπυραυλικού συστήματος, ενώ την ίδια ώρα αντίθετος εμφανίζεται και ο πρωτοπόρος των επόμενων προεδρικών εκλογών της 9ης Μαΐου στη χώρα. 

Μέσω του εκπροσώπου του, ο Μουν Τζάε Ιν, δήλωσε ότι πρόκειται για μια κίνηση που «αγνόησε την κοινή γνώμη και τη δέουσα διαδικασία» και απαίτησε την αναβολή της απόφασης μέχρι να αναλάβει η επόμενη διοίκηση και να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν ένα κρίσιμο μέτρο για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και των συμμάχων της ενάντια των βομβιστικών απειλών της Βόρειας Κορέας και ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.