Στο «κόκκινο» φαίνεται πως επιστρέφουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, μετά τη προσέγγιση που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα. Λίγη ώρα μετά την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, την πρώτη τέτοια ενέργεια τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε και κατέσχεσε πλοίο της Βόρειας Κορέας. 

Ads

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, «το πλοίο μετέφερε άνθρακα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα» με στόχο την πίεση για τερματισμό του πυραυλικού και πυρηνικού της προγράμματος. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς δήλωσαν πως πρόκειται για το πλοίο «Wise Honest», το οποίο όπως ανέφεραν χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή άνθρακα.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο για παραβιάσεις διεθνών κυρώσεων», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Απριλίου 2018, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε από την Korea Songi Shipping Company για την εξαγωγή τόνων άνθρακα σε ξένους αγοραστές.