H κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατάφερε να μετατρέψει μια 82χρονη καθολική καλόγρια και δυο ειρηνιστές, από μη βίαιους ακτιβιστές ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, σε βίαιους εγκληματίες που διώκονται για τρομοκρατία. Η υπόθεση τους προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Ads

Το 2012, η 85χρονη καλόγρια Μέγκαν Ράϊς, ακτιβίστρια του κινήματος ειρήνης εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Γκρέγκ Μπερτιέ-Ομπέντ και ο Μάικλ Γουόλι, όλοι μέλη της ακτιβιστικής ομάδας «Transform Now Plowshares» έκοψαν το φράχτη που περιβάλει το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων Υ12, στο Όκλαντ, των ΗΠΑ και πέρασαν παράνομα μέσα στο χώρο. Στο Υ12 βρίσκονται αποθηκευμένοι εκατοντάδες τόνοι υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο προορίζεται για τους χιλιάδες πυρηνικούς πυραύλους που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Οι τρεις δήλωσαν ότι μπήκαν στο χώρο του εργοστασίου με ειρηνικές διαθέσεις και σκοπό να “απενεργοποιήσουν” (συμβολικά) τα πυρηνικά όπλα. Τα “όπλα” τους για αυτό το σκοπό, ήταν μερικά αντίτυπα της βίβλου, προκηρύξεις, σπρέϊ, λουλούδια, κεριά, ψωμί, σφυριά με αποφθέγματα της βίβλου γραμμένα πάνω τους και κοφτήρια για σύρματα.

Όταν τελικά φάνηκε η ασφάλεια του εργοστασίου, οι τρεις παραδόθηκαν ειρηνικά, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Οι δυο άνδρες κατηγορήθηκαν αρχικά για παράνομη είσοδο στο χώρο, ένα πταίσμα, το οποίο τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκισης, το μέγιστο.



Κατά την ακρόαση των τριών, ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση τους. Οι New York Times φιλοξένησαν στο πρωτοσέλιδο τους, φωτογραφία της καλόγριας Μέγκαν Ράις, με λεζάντα που επικαλούνταν ειδικούς, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ενέργεια της ως «τη σοβαρότερη παραβίαση ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ».

Τον Μάιο του 2013 διεξήχθη τελικά η δίκη των τριών, οι οποίοι και καταδικάστηκαν για όλες τις κατηγορίες. Ο διευθυντής του εργοστασίου, υποστήριξε στη δίκη, ότι οι τρεις έπληξαν το γόητρο της εγκατάστασης τόσο μέσα στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως, ενώ είπε ακόμα ότι οι πράξεις τους είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της χρήσης πυρηνικών όπλων διεθνώς.

Ads

Μετά από δύο χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο πρόσφατα ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις λέγοντας ότι η εισαγγελία δεν κατάφερε να αποδείξει με πιο τρόπο η πράξη τους «τραυμάτισε την εθνική άμυνα».