Ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, παρά την αντίδραση της Τουρκίας, δήλωσε πως οι στρατιωτικές μονάδες των Κούρδων της Συρίας (YPG) θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ads

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η επιχείρηση που σχεδιάζεται για την ανακατάληψη της Ράκας θα πρέπει να διεξαχθεί από τοπικές δυνάμεις και οι YPG δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτήν.

Η Τουρκία αναγνωρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση συνδέοντάς την με το PKK, τους Κούρδους αυτονομιστές στην Τουρκία.

Ωστόσο οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως η YPG αποτελούν σύμμαχό τους στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Η μόνη δύναμη που είναι ικανή σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα στο προσεχές μέλλον είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες το YPG αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα», δήλωσε οΤάουνσεντ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κινηθούμε σύντομα σε επιχείρηση απομόνωσης της Ράκα με τις δυνάμεις που είναι ετοιμοπόλεμες», πρόσθεσε.

Ads