Ads

Ολοκληρώθηκε σήμερα η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, με την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών, έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου που στοίχισε τις ζωές σχεδόν 4.500 Αμερικανών και χιλιάδων Ιρακινών.

Τα τελευταία περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα με 500 Αμερικανούς στρατιώτες διέσχισαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, την έρημο του νότιου Ιράκ και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με το Κουβέιτ.

Επισήμως οι τίτλοι τέλους στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ έπεσαν την Πέμπτη, με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη. 

Ads

Οι ΗΠΑ έχασαν 4.500 στρατιώτες στον πόλεμο ενώ άλλοι 30.000 είναι τραυματίες, πολλοί από αυτούς με βαρύτερα ψυχολογικά παρά σωματικά τραύματα. Το κόστος της εκστρατείας ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολύ βαρύτερες είναι οι απώλειες για τους Ιρακινούς σε αυτό το διάστημα. Από τον πόλεμο και την εμφύλια θρησκευτική βία των επόμενων ετών σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, αλλά ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος αν προστεθούν όσοι πέθαναν από την έλλειψη τροφίμων ή φαρμάκων.