Οι ΗΠΑ απειλούν την UNESCO ότι θα διακόψουν τους δεσμούς μαζί της εξαιτίας της απόφασης της να ανακηρύξει τη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη «προστατευόμενη περιοχή» της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ads

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση «προσβολή προς την Ιστορία». Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία «ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανυποληψία μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία ήδη είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενη». «Η σημερινή ψηφοφορία δεν προσφέρει τίποτε καλό σε κανέναν και κάνει πολύ κακό» σχολίασε σε ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην UNESCO το 2011 αφού περιέλαβε την Παλαιστίνη στα κράτη – μέλη της, όμως εξακολουθούν να συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού που αποτελείται από 58 μέλη. Έπειτα από την απόφαση της Παρασκευής η Χέιλι προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τον κατάλληλο επίπεδο της δέσμευσής τους στην UNESCO».

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτήρισε «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας».

Ads

Δώδεκα από τα μέλη της Επιτροπής, που είχαν συγκεντρωθεί στην Κρακοβία, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Χεβρώνας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έξι απήχαν και τρία ψήφισαν κατά.

H Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ.Νετανιάχου έκανε λόγο για «παράλογη» απόφαση.