Ο τερματισμός του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελούν δύο από τους 12 όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει νέα συμφωνία με το Ιράν δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά “λευκή” επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν το Ιράν αποφασίσει την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε δε ότι «τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα. Εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε».

Ο ίδιος, προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τη Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «οικονομικές πιέσεις άνευ προηγουμένου επιβάλλοντας τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία».

Ads

Ο πρώην διευθυντής της CIA ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσινγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι «οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις θα θεωρηθούν υπεύθυνες».