Ένα μαζικό κίνημα γεννήθηκε στο διαδίκτυο στην Τουρκία μετά τη δυναμική ομιλία της Αϊλίν Ναζλιάκα, βουλευτού της αντιπολίτευσης, στο ανδροκρατούμενο τουρκικό κοινοβούλιο. Μετά τη φραστική επίθεση και τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε από συναδέλφους της του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) η βουλευτής έφτασε σε σημείο να απειλήσει πως θα τους πετάξει το παπούτσι της, μια κίνηση προσβλητική στον μουσουλμανικό κόσμο. Η θυελλώδης ομιλία της αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες που ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με τα παπούτσια ή τις παντόφλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανδρική κυριαρχία στην Τουρκία. «Θα πέσει παντόφλα» είναι το hasthag που δημιουργήθηκε στο Twitter.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου η Αϊλίν Ναζλιάκα, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), γνωστή για την ακτιβιστική δράση της για τα δικαιώματα των γυναικών, ανέβηκε στο βήμα. Σε εξέλιξη ήταν η συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που σχετίζεται με την ενδοοικογενειακή βία.

«Οι πολιτικές που επιβάλλετε στις γυναίκες, για το σώμα τους, για το τι θα φορούν, τι θα τρώνε, τι χρώμα κραγιόν θα χρησιμοποιούν, αν θα μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους ενώ είναι εγκυμονούσες, αν θα επιτρέπετε να γελούν ή όχι επειδή το κρίνεται προκλητικό, αν θα μπορούν να χορεύουν με τους άνδρες ή όχι, όλα αυτά έχουν γίνει θέματα συζήτησης. Και είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτό», τόνισε η Ναζλιάκα οργισμένη και συνέχισε:

«Γνωρίζετε πως τρεις γυναίκες σκοτώνονται κάθε μέρα. Ξέρετε πως υπάρχει 40% αύξηση στα κρούσματα βίας κατά των γυναικών. Αυτοί που θέτουν απαγορεύσεις στις γυναίκες για το πως θα ζουν, πως θα ενεργούν, είναι αυτοί που ενθαρρύνουν τους δράστες».

Ads

«Μην κοιτάτε μακριά. Σε εσάς μιλάω. Είστε αυτοί που ενθαρρύνετε τους δράστες», πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του AKP, μετά από τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε. «Ορκίζομαι στο Θεό, ο διάολος μέσα μου μου λέει να βγάλω το παπούτσι μου και να σας το πετάξω. Αλλά μετά κοιτάω το παπούτσι μου και κοιτάζω και εσάς. Ειλικρινά σκέφτομαι πως δεν αξίζει τον κόπο», είπε, σύμφωνα με τη Ηurriyet, Η οργισμένη ομιλία της Ναζλιάκα προκάλεσε νέες εντονότερες αποδοκιμασίες από τους βουλευτές του AKP.

Όμως στο διαδίκτυο βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Γυναίκες ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τα παπούτσια ή τις παντόφλες τους σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας την σεξιστική κοινωνία της Τουρκίας. «Θα πέσει παντόφλα» (#geliyorterlik) ήταν το hasthag που δημιουργήθηκε στο Twitter. Όπως αναφέρει η Ηurriyet η φραση «θα πέσει παντόφλα» είναι μια φράση που χρησιμοποιούν πολλές μητέρες στην Τουρκία για να επαναφέρουν σε τάξη τα άτακτα παιδιά τους. Μάλιστα ορισμένες γυναίκες έγραψαν στο Twitter πως όσο βαρύτερο το παπούτσι τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χτύπημα στην ανδρική κυριαρχία στην Τουρκία.

Μαζί με ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες στο στόχαστρο των γυναικών βρέθηκε και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου είχε προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων μετά από δήλωσή του πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει χαμογελούν δημοσίως υποστηρίζοντας πως «η αγνότητα είναι πολύ σημαντική» και πως «οι γυναίκες θα πρέπει να διαχωρίζουν τι είναι αμαρτωλό και τι όχι». Ως αντίδραση γυναίκες σε όλη την Τουρκία ανέβασαν μαζικά φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες γελούν.