Oι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις φαίνεται ότι θα κερδίσουν τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές καθώς τα πρώτα exit poll έδειξαν το κόμμα του Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, να προηγείται με 23%. Ακολουθεί πολύ στενά το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, Λαϊκό Μέτωπο, με 21,3% και έπεται το επίσης φιλοευρωπαϊκό κόμμα Αυτοάμυνα με 13,2%.

Ads

Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στη χώρα, η οποία έχει πληγεί από πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών, που έχουν προκαλέσει πάνω από 3.600 θανάτους. Η στρατηγική του Ποροσένκο είναι να μειώσει τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις των φιλορώσων όσο γίνεται περισσότερο. 

Την ίδια στιγμή, στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν ψήφισαν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι καθώς οι αντάρτες θα στήσουν τις δικές τους κάλπες σε ένα μήνα. Επίσης δεν ψήφισαν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στην Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο.