Ριζικές ανατροπές στην πολιτική των ΗΠΑ σε εσωτερικό και εξωτερικό προμηνύει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η εφημερίδα παρουσιάζει επτά πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ΗΠΑ. 

Ads

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύεται με την νίκη των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία. Με τον έλεγχο του Κογκρέσου (δηλαδή και των δυο σωμάτων) αλλά και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ανατρέψουν σημαντικές πολιτικές του Μπαράκ Ομπάμα, όπως το Obamacare για το σύστημα υγείας της Αμερικής, την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. 

Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για τη διαμόρφωση μίας νέας πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διαλυθούν, καθώς τώρα είναι πιθανό ένα αισθητά πιο συντηρητικό δικαστήριο. Μεγάλες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στην εξωτερική πολιτική.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής – οι επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών ενίοτε αποδεικνύονται λιγότερο ουσιαστικές από ότι έχουν διαφημισθεί. 

Ads

Υπάρχουν, ωστόσο, επτά πολιτικές που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή με την προεδρία του Τραμπ, λένε οι Financial Times. Αυτές είναι: 

1. Εμπόριο

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.
 
2. Εξωτερική Πολιτική

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την ισλαμική χώρα, θα ξηλωθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

3. Υγεία

Ο Τραμπ έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες.
 
4. Φορολογική πολιτική

Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

5. Ανώτατο Δικαστήριο

Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία, πιθανόν για μία γενιά. Αντί τούτου, ο Τραμπ θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

6. Κλιματική Αλλαγή

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Ομπάμα με την Κίνα. Ο Τραμπ λέει, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

7. Μετανάστευση

Είναι το θέμα που προκάλεσε τα περισσότερα πάθη στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ όσο και μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήταν διατεθειμένοι να αποτρέψουν την είσοδό του στον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ο Τραμπ στήριξε την εκστρατεία του στη δέσμευση να κτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11 εκατομμυρίων μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί τούτων «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.