Περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο με τις «γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRB), η κοινή πηγή των οποίων δείχνει να βρίσκεται πολύ πέρα από τον γαλαξία μας.

Ads

Οι ραδιο-εκρήξεις εμφανίζονται τυχαία στον ουρανό, πιθανότατα από πηγές που βρίσκονται εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Πρόκειται άραγε για σήματα κάποιου προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού; 

Ο εντοπισμός

Ερευνητές με επικεφαλής τη Λάουρα Σπίτλερ του γερμανικού Ινστιτούτου Ραδιο-Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ανέφεραν ότι η πηγή του φαινομένου πρέπει να είναι κάποιο υπερβολικά ισχυρό αντικείμενο, που παράγει τις ραδιο-εκρήξεις σε διάστημα μικρότερο του λεπτού.

Ads

Οι εκλάμψεις FRB διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου αλλά είναι πολύ ισχυρές.

Για πρώτη φορά εντοπίσθηκε μια τέτοια «έκρηξη» πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Μία εξήγηση συνδέει το «φαινόμενο» με την έκρηξη ενός σούπερ-νόβα, τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) σε μια μαύρη τρύπα ή ακόμη και μια έκρηξη ακτίνων – γάμα.

Η ανακάλυψη ωστόσο, επαναλαμβανόμενων -σαν φλας- FRB για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο -το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, με διάμετρο 305 μέτρων- περιπλέκει τα πράγματα, υπό την έννοια ότι, αναζητάται πλέον μια πιο «εξωτική» πηγή προέλευσης.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» και αναδημοσιεύεται στο scientificamerican.com.