Σε άνευ προηγουμένου πογκρόμ, με μαζικές εκκαθαρίσεις, προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας απροκάλυπτα το νέο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς στο οποίο οδηγεί την Τουρκία, μετα το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ads

Με ένα μπαράζ διώξεων, καθαιρέσεων, συλλήψεων και απολύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μέχρι στιγμής εκκαθαρίσει περισσότερους από 50.000 δημόσιους λειτουργούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και, παρά τις προειδοποιήσεις Ουάσιγκτον και Ευρώπη, προχωρά ακαριαία στην εγκαθίδρυση του νέου τουρκικού κράτους – του «κράτους Ερντογάν» υπό τον μανδύα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εως χθες το βράδυ, με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσεις των οργάνων που ελέγχει απολύτως ο τουρκος πρόεδρος είχαν απολυθεί περισσότεροι από 8.5000 δημόσιοι υπάλληλοι, πάνω από 15.000 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 15.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Το καθεστώς Ερντογάν από την πρώτη ημέρα μετά το πραξικόπημα ξήλωσε και ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ενώ χθες ανακοίνωσε «λουκέτο» και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς «που ελέγχονται από το κίνημα Χιζμέτ» του αντιπάλου του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν – ένα «λουκέτο», το οποίο όμως αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα μη καθεστωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το ΑΠΕ, συνολικά περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο Δημόσιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι διώξεις στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Ads

Αποκαλυπτικά της έκτασης του πογκρόμ είναι τα στοιχεία και οι αριθμοί που συγκέντρωσε και δημοσίευσε στο Facebook η καθηγήτρια Καρίν Ναχόν:

* Υπουργείο Παιδείας:  15.200 απολύσεις
* Υπουργείο Εσωτρικών: 8.777 απολύσεις
* Αξιωματικοί Αστυνομίας: 7.850 καθαιρέσεις
* Στρατιώτες: 6.000 συλλήψεις
* Δικαστές: 2.745 απολύσεις
* Κοσμήτορες Πανεπιστημίων: 1.577 αναγκαστικές παραιτήσεις
* Υπουργείο Οικονομικών: 1.500 απολύσεις
* Χωροφυλακή: 614 απολύσεις
* Λειτουργοί Διεύθυνσης Θρησευτικών Υποθέσεων: 492 απολύσεις
* Κρατική τηλεόραση TRT: 370 διαθεσιμότητες (ερευνάται η δράση τους)
* Προσωπικό πρωθυπουργικού γραφείου: 257 απολύσεις
* Στρατηγοί και Ναύαρχοι: 183 συλλήψεις
* Περιφερειακοί κυβερνήτες: 47 συλλήψεις
* Επαρχιακοί κυβερνήτες: 30 συλλήψεις