1. Ένας Αλβανός υπήκοος τραυμάτισε σοβαρά με ένα πυροβόλο τύπου καλάσνικοφ τα ξημερώματα του Σαββάτου 15 συνολικά άτομα που βρίσκονταν μέσα σε κέντρο διασκέδασης στην Ακτή Δηλαβέρη στο Μικρολίμανο. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνητό για τη σύλληψή του, πραγματοποιώντας εφόδους σε σπίτια και διενεργώντας περιπολίες. Ο δράστης έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές ως ένα «άκρως επικίνδυνο και μανιακό άτομο». Σε νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται οι τραυματίες της επίθεσης. Ένας 39χρονος νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. με τραύματα στον πνεύμονα και την καρδιά, ενώ άλλος ένας 29χρονος και μια νεαρή κοπέλα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ads

2. Εμπλοκή και έτερου πολιτικού προσώπου, πλην του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη αρχίζει να διαφαίνεται στην υπόθεση του σκανδάλου με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των δικαστικών αρχών. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται ότι προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος, προχωρώντας σε μια σειρά ενεργειών. Οι αρμόδιοι ανακριτές ήδη βρίσκονται μπροστά σε τουλάχιστον οκτώ δικογραφίες, σε μερικές από τις οποίες τα ονόματα των εμπλεκομένων είναι κοινά.

3. Σε δύσκολη θέση εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα έως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει το δίλημμα «ή ο Τσίπρας ή εμείς» προς τους δανειστές, επιχειρώντας να βρει συμμάχους στην Ευρώπη και να καθοριστεί επακριβώς η ημερομηνία άφιξης της τρόικα στην Ελλάδα. Διαβάστε την ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου.

4. Το κλίμα στη συγκυβέρνηση έχει δυναμιτιστεί ήδη από το βράδυ της Παρασκευής μετά και την επιστολή-βόμβα του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ανάδειξη νέου προέδρου από τη βάση. Η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου, με τον Ευ. Βενιζέλο να απειλεί τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος ακόμη και με διαγραφή.

Ads

5. Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στις Σκουριές της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας φορέων, συλλογικοτήτων και απλών πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και βομβίδων κρότου-λάμψης.

6. Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεδρίαση γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών και του οργανωτικού γραφείου του κόμματος δήλωσε ότι «πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει».

6. Μια 85χρονη γυναίκα από την Ισπανία έμεινε χωρίς σπίτι, μετά και την απόφαση της τράπεζας να κατάσχει την οικία της, λόγω χρεών του γιου της, και με την αστυνομία να τη βγάζει εν τέλει έξω από αυτή. Ωστόσο, χάρη στην επέμβαση της τοπικής ομάδας, Ράγιο Βαγιεκάνο, φαίνεται πως σύντομα θα βρεθεί λύση για την άτυχη ηλικιωμένη, που οι φωτογραφίες της έκαναν μέσα στο σαββατοκύριακο το γύρο του Διαδικτύου.

7. Τριπλό ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου μέσα στο Σαββατοκύριακο. 6,8 Ρίχτερ έπληξαν την Ιαπωνία, 5,9 Ρίχτερ η δόνηση στην Κίνα και 5,5 Ρίχτερ ήταν η ένταση του σεισμού που σημειώθηκε στην Ρουμανία.

8. Διαβάστε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ενός πρώην πράκτορα του FBI, o οποίος μίλησε στο Spiegel για το πώς οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα social media, για να στρατολογούν ένοπλους υποστηρικτές.

9. Επίσης, διαβάστε για το λογισμικό Detekt, δημιούργημα της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο βοηθά τους χρήστες του Διαδικτύου να ανακαλύψουν εάν και κατά πόσον παρακολουθούνται οι υπολογιστές τους από τις μυστικές υπηρεσίες.

10. Ένα αφιέρωμα αναφορικά με τον ρόλο του Δημοσιογράφου στην Έβδομη Τέχνη. Τέλος, διαβάστε μια ενδιαφέρουσα έρευνα του πανεπιστημίου Σαιντ Τζον του Λονδίνου που δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου στον εγκέφαλο μέσα από μια νέα τεχνική.

*Το σκίτσο είναι του Γ. Καλατζή και δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»