1. Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζήτησε το Eurogroup [ΒΙΝΤΕΟ]. Τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε, δεν εξετάστηκε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Ads

2. Φόρο και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με λογαριασμό της HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο εν λόγω λογαριασμός ανήκε στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως ισχυριζόταν ο Σταύρος Παπασταύρου. «Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά», δήλωσε ο Παπασταύρου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη.  

3. Σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης επιφέρει το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Με το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και η επιλογή ανώτερων στελεχών στο στενό δημόσιο τομέα. Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης είναι: Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου, Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

4. Η πρώτη κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη. Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση και το κομματικό κράτος υπήρξε το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χαρακτηρίζεται από πολλούς “μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής”», ωστόσο η αλήθεια είναι πως μέχρι «πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους», ανέφερε ο Αλέξη Τσίπρας. «Κάθε μέρα που περνά διορίζει ημετέρους και συγγενείς και δίνει παράλογες αυξήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει κομματικό στρατό. Χρειάζεται πολύ θράσος να αμφισβητεί ο Αλ. Τσίπρας την προσήλωσή μου στην έννοια της αξιοκρατίας και της αξιοσύνης», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Πάνος Σκουρλέτης καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως δεν έχει κολλήσει ένσημα στην πραγματική του ζωή». «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη που δούλεψε με τις συστατικές του μπαμπά να μετρήσει τα ένσημα μου από το 1988. Φθηνός νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός και ψεύδη», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης.

Ads

5. H Φώφη διέγραψε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ραγδαίες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί ήδη η εκλογή του Κυράκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και ο διεμβολισμός που ήδη φαίνεται να πετυχαίνει στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά προχώρησε στη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης), ενώ με μια σκληρή ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Γρηγοράκο «να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει», δείχνοντας σαφώς προς την κατεύθυνση της ΝΔ του Κυριακου Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Γρηγοράκος απάντησε κάνοντας λόγο για μια αυταρχική απόφαση και «απαίδευτες ηγεσίες»

6. Έγκλημα στο Βελβεντό: «Εγώ τη στραγγάλισα κι ας φάω ισόβια». Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος της 37χρονης Ανθής Λινάρδου, από το Βελβεντό Κοζάνης, όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση. Ο σύζυγος της και δράστης της δολοφονίας Τάσος Τσιουχάρας σκότωσε την 37χρονη την ώρα που τα παιδιά κοιμόντουσαν, περίπου στις 11:00 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού. Αμετανόητος εμφανίστηκε κατά την απολογία του. «Εγώ τη στραγγάλισα κι ας φάω ισόβια», φέρεται να παραδέχθηκε στους αστυνομικούς μόλις βρήκαν το πτώμα της συζύγου του θαμμένο στο χωράφι του.

7. Εστάλησαν οι πρώτες κλήσεις για τη «λίστα Μπόργιανς» σε 20 γιατρούς και δικηγόρους. Τις πρώτες κλήσεις προς καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μπόργιανς», οι οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, απέστειλαν σήμερα, Πέμπτη, όπως είχε ανακοινωθεί, οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει την διερεύνηση του υλικού που φέρεται να αφορά πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Oι εισαγγελείς θα προχωρήσουν άμεσα στην αποστολή και δευτέρου πακέτου κλήσεων, καθώς από την επίμαχη λίστα έχει ταυτοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των 10.500 καταθετών, φυσικών και νομικών προσώπων.

8. ΔΝΤ: Μένουμε Ελλάδα… με δύο όρους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως πρόθεση του Ταμείου είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που ήδη έχει θέσει, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους και η εφαρμογή του «γενναίου μεταρρυθμιστικού πακέτου».

9. Πολλαπλές επιθέσεις καμικάζι στη Τζακάρτα – Δώδεκα νεκροί. Τουλάχιστον οκτώ εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας καμικάζι αλλά και βόμβες που εξερράγησαν σε διάφορα σημεία. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα νεκροί – πέντε αστυνομικοί και επτά πολίτες. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

10. Το σκίτσο του Charlie Hebdo για τον Αιλάν που διχάζει. Για ακόμη μια φορά το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo δέχεται επιθέσεις για ένα σκίτσο που δημοσίευσε. Πρόκειται για ένα σκίτσο που απεικονίζει τον μικρό Αϊλάν, το προσφυγόπουλο που η θάλασσα ξέβρασε νεκρό στην Τουρκία και η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου. Πιο δίπλα βρίσκεται το σκίτσο του ενήλικου Αιλάν που κυνηγάει κάποιες γυναίκες. «Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν όταν μεγάλωνε; Θα χούφτωνε κώλους στη Γερμανία» αναφέρει η λεζάντα. 

11. Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Με 12 υποψηφιότητες, η «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο ηγείται της κούρσας των Όσκαρ. Ακολουθεί το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», με 10 υποψηφιότητες. Εκτός όμως από τα Όσκαρ υπάρχουν και τα Χρυσά Βατόμουρα. Στις υποψηφιότητες για τη χειρότερη ταινία της χρονιάς σαρώνει το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρί». 

12. Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν. Σε ηλικία 69 ετών ο Άλαν Ρίκμαν, ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς Βρετανούς ηθοποιούς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Διαβάστε το αφιέρωμα του Tvxs.gr για την τελευταία ταινία του Άλαν Ρίκμαν: «Ένα Μικρό Χάος»