1. Συνάντηση με Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εβδομήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση. Η συζήτηση αφορούσε την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», ήταν το μήνυμα της πλευράς του. Στο μέτωπο τους χρέους πάντως για μια ακόμη φορά υπάρχει αμερικανική στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ads

2. Για να επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να αρχίσει να τα αγοράζει, είναι σημαντική η ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος και η ανάληψη της κυριότητάς του, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Μάριο Ντράγκι έκανε αυτή την τοποθέτηση, απατώντας με επιστολή του σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο μεταξύ, υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού του 2015 παρουσίασαν τα έσοδα – σε ταμειακή βάση – του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο κατά 1,9 δισ. ευρώ.

3. Συνολικά 2.550 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. Στο μεταξύ, «φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε ευρωπαίος αξιωματούχος το προσχέδιο του ασφαλιστικού υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τον Φεβρουάριο.

4. Πρόβλημα η δράση του ΜΕΤΑ μετά την διάσπαση. Συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ χτίζουν νέο συνδικαλιστικό φορέα με το όνομα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ», η οποία οργανώνει πανελλαδική συνδιάσκεψη στις 30 Ιανουαρίου, ώστε να επισημοποιηθεί η δημιουργία της και να τεθούν οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις και τη συνολική στρατηγική της.

Ads

5. Βροχές και καταιγίδες στο ΠΑΣΟΚ – και γενικότερα στο κέντρο μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ. Η κρίση στη Δημοκρατική συμπαράταξη ξεκίνησε μόλις την επόμενη ημέρα με «βομβιστή» το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος ό,τι ξεκίνησε χθες το τελείωσε σήμερα.

6. To μήνυμα της μάχης «για αλλαγή στην Ευρώπη» στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο γαλλικό Canal+. Την ίδια στιγμή, την πρώτη θέση σε λίστα του Χάρβαρντ με τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015 καταλαμβάνει εκείνη που ακολούθησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, με τελικό αποτέλεσμα το τρίτο Μνημόνιο.

7. Η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του Ναμπίλ Φαντλί, του 28χρονου Σαουδάραβα καμικάζι, που στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους -όλοι Γερμανοί πολίτες- και τον τραυματισμό τουλάχιστον δεκαπέντε. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε, στο μεταξύ, 3 Ρώσους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

8. Ποιός αναλαμβάνει τι στη ΝΔ μετά την νίκη Μητσοτάκη.

9. Μια άνευ προηγουμένου απόφαση πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έδωσε το πράσινο φως στους εργοδότες της Ευρώπης να διαβάζουν τις προσωπικές γραπτές συνομιλίες των εργαζομένων τους, όταν αυτές στέλνονται σε ώρες εργασίας. Η σχετική απόφαση δεσμεύσει όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

10. Εκτεταμένα δημοσιεύματα φιλοξένησε ο σημερινός  διεθνής Τύπος για την μεγάλη αντιπολεμική φάρσα που διοργάνωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος  Κούλογλου, σε συνεργασία με τους διάσημους για τις πολιτικές φάρσες τους αμερικανούς ακτιβιστές,  YES MEN.

* Σκίτσο του Στάθη