1. Στα χέρια του Τσίπρα η πρόταση για το ασφαλιστικό. Συνοψίζοντας, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, το τρίπτυχο καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες) – καμιά μείωση στις επικουρικές κάτω των 170 ευρώ- και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%. Επίσης η πρόταση προβλέπει ενοποίηση των ταμείων και ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Εξετάζεται η επιβολή τέλους στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, τμήμα των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, φορολόγηση του τζόγου. 

Ads

2. Την αποκάλυψη ότι βουλευτής του Ποταμιού πλησίασε την Ένωση Κεντρώων και της πρότεινε να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε, δύο-τρεις μέρες πριν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, ένας βουλευτής του Ποταμιού πλησίασε τον γιο του στη Βουλή, και του είπε: «Θέλω να σας πω ότι είναι ευκαιρία να ρίξουμε την κυβέρνηση. Αφού ο Καμμένος δεν ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, εμείς με το ΠΑΣΟΚ τα έχουμε βρει, αν συμφωνήσει και ο πρόεδρος, να ρίξουμε την κυβέρνηση». Το Ποτάμι διέψευσε την καταγγελία του Βασίλη Λεβέντη. «Όταν ήταν εκτός Βουλής ειδικευόταν στις κατάρες, τώρα εξασκείται στα ψεύδη. Είναι και αυτή μία πρόοδος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. 

3. Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έπεσαν τα πρώτα χιόνια, και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα τις επόμενες ώρες, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό του καιρού. Χιόνια αναμένονται όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην κεντρική και ανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα, ενώ χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής, ίσως και στα βόρεια προάστια. Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού. 

4. Kι όμως, ο Σαμαράς θα στηρίξει έναν Μητσοτάκη. Οι ηττημένοι του Δεκέμβρη βγάζουν τον νικητή του Γενάρη, οι πρώην ορκισμένοι εχθροί γίνονται εξ ανάγκης σύμμαχοι και η τελική μάχη για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ καταδικάζεται να περάσει μέσα από ηχηρές ανατροπές στο «ιστορικό» τρίγωνο των βαρωνιών και φατριών Καραμανλή – Μητσοτάκη – Σαμαρά. Πάνω σ’αυτές τις ανατροπές χτίζουν και την προεκλογική τακτική των τελευταίων δέκα ημερών οι δύο μονομάχοι της 10ης Ιανουαρίου, με τον μεν Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ποντάρει σταθερά στο χρίσμα Καραμανλή και στην προίκα του «λαϊκού», μεσαίου χώρου, τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να χρειάζεται αναγκαστικά και την τελευταία εκ δεξιών ψήφο – δηλαδή, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της στενής επιρροής Σαμαρά.

Ads

5. Ο Μπαλτάς «καρατόμησε» τον Γ. Λούκο από το Φεστιβάλ Αθηνών. Τίτλοι τέλους για τον Γιώργο Λούκο στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά την αποκάλυψη για τη «μαύρη τρύπα» των 2,7 εκατ ευρώ. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την παύση του Γιώργου Λούκου -έστω και με καθυστέρηση- από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ.

6. Ο Κοντονής βάζει τέλος στους συνδέσμους οπαδών: Μία λέσχη φιλάθλων σε κάθε ομάδα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη Νίκος Τόσκας υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ουσιαστικά καταργούνται οι σύνδεσμοι οπαδών, καθώς δίνεται το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να έχει μόνο μια αναγνωρισμένη λέσχη φιλάθλων. Με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζεται το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Λεσχών φιλάθλων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που έχει σταλεί ήδη προς δημοσίευση.

7. Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, στην οποία έκανε λόγο για «εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών». «Έχει απόλυτο δίκιο η Νέα Δημοκρατία στην διαπίστωσή της ότι «η ιδεοληψία, η ανικανότητα και η ασχετοσύνη είναι κακοί σύμβουλοι». Όπως έχει απόλυτο άδικο, όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για τα ληξιπρόθεσμα του Νοεμβρίου…. όταν οι αριθμοί αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα!… » αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το οποίο παραθέτει και τα επίσημα στοιχεία.  

8. Βρέφος 6 μηνών πέθανε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο. πό αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμή αίτια, ένα βρέφος 6 μηνών έφυγε σήμερα από τη ζωή, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Το άτυχο βρέφος, από γονείς συριακής καταγωγής, διέμενε από χθες με την οικογένεια του που περιλαμβάνει και άλλα τέσσερα παιδιά στον οικισμό. Οι γονείς του υποστηρίζουν ότι ενώ κοιμόταν, παρουσίασε πρόβλημα με την αναπνοή του.

9. Στην Ελλάδα η γυναίκα – σύμβολο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει στην ΕΕ το δράμα που βιώνουν οι Γιαζίντι στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος, απηύθυνε η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, η γυναίκα- σύμβολο,  που βίωσε την κόλαση όταν απήχθη από τζιχαντιστές κι επί 3 μήνες έμεινε αιχμάλωτη τους ως σκλάβα του σεξ. Η 21χρονη Κούρδισσα βρίσκεται στην Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο διηγήθηκε τη φρίκη που έζησε.

10. ‘Ετσι μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά. Μια νέα τεχνική δημιουργίας σπερματοζωαρίων και ωαρίων στο εργαστήριο, η οποία όμως δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στον άνθρωπο, θα μπορούσε να προσφέρει επιλογές μη ορθόδοξης τεκνοποίησης: Παιδιά με δύο βιολογικούς μπαμπάδες, παιδιά με δυο μαμάδες, παιδιά με έναν γονιό, ακόμα και παιδιά με πολλούς βιολογικούς γονείς.

11. Εξερεύνηση του διαστήματος 2015… και έπεται συνέχεια. Το 2015 ήταν μια χρονιά πλούσια σε αστρονομικές ανακαλύψεις στο πλαίσιο της εξερεύνησης του διαστήματος: Από την άφιξη του ανιχνευτή «New Horizons» της NASA στον Πλούτωνα, μετά από μια δεκαετία διαπλανητικού ταξιδιού, και τις ανακοινώσεις για αλμυρό νερό στον Άρη μέχρι την παρατήρηση του αρχαιότερου γαλαξία και τα μυστικά των φεγγαριών του Κρόνου.  To space.com συγκέντρωσε τις σημαντικότερες στιγμές του 2015. Μεταξύ αυτών είναι και η ταινία «Αρειανός» του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Ματ Ντέιμον. Διαβάστε το λόγο…