1. Χωρίς συμφωνία για την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων έληξε η διήμερη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, μετά από το κάθετο «όχι» της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η πρόβλεψη για πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, παρ’ ότι υπήρχε στο προσχέδιο απόφασης, δεν μπήκε τελικά στα συμπεράσματα της συνόδου κατ΄απαίτηση της Γερμανίας. To γεγονός προκάλεσε και την οξεία αντιπαράθεση της Ανγκελα Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι μεταξύ άλλων ζήτησε εξηγήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως με την πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο «η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχασε τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανταγωνιστικότητα».

Ads

2. Πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην κρίσιμη ευθεία πριν από τη μάχη του ασφαλιστικού σηματοδοτεί η εμπλοκή με το «παράλληλο πρόγραμμα» – ένα πρόγραμμα, που ξεκίνησε ως το κοινωνικό αντίβαρο στα μνημονιακά μέτρα και κατέληξε να γίνει όπλο επίδειξης ισχύος στα χέρια των δανειστών. Η απόσυρση – ή «μετάθεση», κατά το Μαξίμου – του παράλληλου προγράμματος ήρθε μετά την ευθεία απειλή των δανειστών, προεξάρχοντος, του ΔΝΤ, ότι θα μπλοκάρουν την δόση του 1 δισ. ευρώ και την πορεία της αξιολόγησης καθώς τα μέτρα που περιλάμβανε δεν ήταν κοστολογημένα. 

3. Tα θέματα των hot spots, της συνεργασίας με τη Frontex αλλά και οι δεσμεύσεις της Τουρκίας που δεν τηρούνται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. «Συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο…»

4. Kατασχέσεις καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (χωρίς ρύθμιση) πάνω από 70.000 στην εφορία. Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ads

5. Ο πόλεμος της ΝΔ βγάζει νέο… Εθνάρχη. Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν – επιτέλους – οι κάλπες για την εκλογή αρχηγού, τα στρατόπεδα του πολέμου στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αποκτήσει πλέον καθαρά ονόματα και διευθύνσεις: Σαμαρικοί εναντίον Καραμανλικών και το αντίστροφο. 

6. Δεν αφήνουν μετανάστες στο γήπεδο του Χόκεϊ χωρίς χαρτί επαναπατρισμού. Αναστάτωση και πλήθος προβλημάτων με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το Τάε Κβο Ντο στο γήπεδο του Χόκεϊ, στο Ελληνικό.

7. «Είμαι μάνα τριών παιδιών, ξέρω…» Με δάκρυα στα μάτια υποδέχεται από το πρωί, στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον. Η Σάραντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια, κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά την ηθοποιό.

8. Ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου ως Υπουργού Εξωτερικών της περιόδου 2000-2004, καθώς και του αρμόδιου υφυπουργού της περιόδου καλείται να αναζητήσει η Βουλή με δικογραφία που υποβλήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για «παράνομη» χρηματοδότηση άνω των 600.000 ευρώ αμερικάνικης ΜΚΟ, μη αναγνωρισμένης από το ΥΠΕΞ.

9. Το κορυφαίο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science» δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου, το Top 10 στην επιστήμη με τα σημαντικά επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει. Η λίστα ωστόσο, περιλαμβάνει και τα «μαύρα σημεία», όπως η καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές.

10. Από τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Συρία, μέχρι τη Γάζα, το Νεπάλ και την Τουρκία, οι φωτορεπόρτερς του περιοδικού TIME κάλυψαν τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, αιχμαλωτίζοντας στον φακό τους «στιγμές» γεμάτες από τη δύναμη και τη συγκίνηση της είδησης. Το Time επιλέγει τις 10 φωτογραφίες του 2015