1. Κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο θέλει η Κομισιόν. Ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα» θέλουν ΕΕ και Γερμανία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις, αλλά πως «φαίνεται» η ελληνική πλευρά να έχει αντιρρήσεις για τις οποίες πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις». Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα. 

Ads

2. Σαρωτικές αλλαγές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρνει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που υλοποιείται μέσα στον Νοέμβριο. Το πόρισμα των 12 Σοφών που παραδίδεται την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης, με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές. Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε πως το πόρισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα πραγματοποιηθεί. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος βασικές αρχές είναι η  αποφυγή οριζόντων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων. «Ετοιμόρροπο» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος  διευκρινίζοντας πως  οι όποιες μειώσεις δεν αφορούν τους ασφαλισμένους προ του 2011 οι οποίοι και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη των 482 ευρώ.

3. Επιχείρηση ανακωχής μετά τη σύρραξη στη ΝΔ. Πυροσβέστες «ντύθηκαν» οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ μετά τη σύρραξη που απειλήθηκε χθες, με τη σπίθα να ανάβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνοντας έφοδο στην κεντρική εφορευτική επιτροπή του κόμματος, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και «στολίζοντας» Παπαμιμίκο και Τσιμάρα. Διαβάστε επίσης: Η ΝΔ στο όριο: Η απόσταση από την εκλογή προέδρου έως τη διάσπαση

4. Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες της διπλής βομβιστικής στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες που σχετίζονται με τους τζιχαντιστές, ωστόσο οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να εμπλέξουν και το PKK. Διαβάστε για το προφίλ των δύο δραστών. Επίσης διαβάστε την ανάλυση του ανταποκριτή του Tvxs.gr στην Τουρκία Νιγιαζί Νταλυαντζί: Το επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος. Τι κρύβεται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Ads

5. Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τρεις βασικούς στόχους θέτει η κυβέρνηση αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο άμεσο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και εξουσιοδότησε τον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχετικού σχεδίου νόμου προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή. 

6. 100 δόσεις: Για ποιους θα ισχύσει η αύξηση του επιτοκίου στο 5%. Ενεργοποιούνται από αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι αλλαγές που επιφέρει το Μνημόνιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την αναλυτική εγκύκλιο με τις αλλαγές, με βασικότερη την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5%.

7. Αποφυλακίζεται υπό όρους η Βίκυ Σταμάτη. Μετά από τρία χρόνια κράτησης, αλλεπάλληλα αιτήματα αποφυλάκισης, μία απόπειρα απόδρασης αλλά και μία απόπειρα αυτοκτονίας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη με τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης αλλά και περιοριστικούς όρους αναφορικά με τις μετακινήσεις της. Ωστόσο ζήτημα προέκυψε με την χρηματική εγγύηση που ορίστηκε στα 50.000 και σύμφωνα με τον συνήγορο της, η Βίκυ Σταμάτη δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για χορήγηση δίμηνης προθεσμίας για να βρεθούν και να καταβληθούν τα χρήματα με αποτέλεσμα η αποφυλάκισή της να είναι στον «αέρα»

8. Παγκόσμια πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους η Ελλάδα. Η ανεργία αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, με την ανεργία των πτυχιούχων Ελλήνων επιστημόνων που εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας μία ευκαιρία, να αποτελεί ίσως το βαθύτερο τραύμα της οικονομικής κρίσης. Παγκόσμια πρωταθλήτρια στους πτυχιούχους – άνεργους είναι η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

9. To TTIP και οι προβοκάτορες. Η απάντηση του Στέλιου Κούλογλου στις κατηγορίες ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισαν την TTIP. «Η ηλιθιότητα από την προβοκάτσια, είναι ένα τσιγάρο δρόμος: την αλήθεια, επιβεβαιωμένη από την ιστορία της αριστεράς, ήρθε να θυμίσει ανάρτηση άγνωστης, αλλά υποτίθεται αριστερής ιστοσελίδας, που τι νομίζετε πως «αποκαλύπτει»: ότι «με ευθύνη 4 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 2 του ΚΚΕ δεν καταψηφίστηκε η TTIP», μας πληροφορεί ο τίτλος της σχετικής ανάρτησης. Με δεδομένη την πλούσια δράση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της καταστροφικής ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων), η  όλη υπόθεση θα ήταν για γέλια και για κλάματα, αν δεν αποκάλυπτε ακριβώς, την μικρή απόσταση των ηλίθιων από τους προβοκάτορες», γράφει σε άρθρο του στο Tvxs.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

10. Τέλος για την τελευταία ανακάλυψη των αρχαιολόγων που υποστηρίζουν πως βρήκαν στην Ιορδανία τα Σόδομα την «αμαρτωλή πόλη» που έκαψε ο Θεός, αλλά και για την γυναίκα που αποφάσισε να μεταμορφώσει κούκλες σε σε γυναίκες – σύμβολα, που μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά. Δημιουργώντας κούκλες με τη φιγούρα της Malala ή της Jane Goodall, η Wendy Tsao αποφάσισε να καταρρίψει τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο παιχνιδιού με σημαντικά πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με το έργο τους την κοινωνία.