1. Ο κύκλος της – κατά Σακελλαρίδη – συριζαϊκής μελαγχολίας κλείνει, η μάχη κατά της απογοήτευσης ξεκινά. Αυτός τουλάχιστον είναι ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα από σήμερα έως την Κυριακή της 20ης Σεπτεμβρίου και αυτός είναι και ο μεγάλος αντίπαλός του: Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Γενάρη που, είτε αναποφάσιστοι, είτε αποπροσανατολισμένοι, αποτελούν σε κάποιες δημοσκοπήσεις ακόμη και το εν δυνάμει «πρώτο κόμμα».

Ads

2. Στο κυβερνητικό προεκλογικό στρατόπεδο, ανοιχτό παράθυρο, υπό προϋποθέσεις, για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ άφησε ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Το κόμμα είχε ένα πρόγραμμα, το οποίο παραμένει στους στόχους του στις βασικές του κατευθύνσεις. Είναι άλλο πράγμα λέω ψέματα και άλλο πράγμα κάνω τακτική υποχώρηση», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το κόμμα της θα υλοποιήσει τη συμφωνία. «Αν αυτή τη στιγμή είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι πλειστηριασμοί θα είχαν ξεκινήσει. Εμείς έχουμε καταφέρει με την συνεννόηση που έχουμε κάνει με τις τράπεζες και τη νέα νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσουμε να παγώσουμε το θέμα των πλειστηριασμών» τόνισε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Στο μεταξύ, την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με επιστολή τους 38 στελέχη του κόμματος από την Καβάλα και το Παγγαίο ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα τους και οι βουλευτές Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα και Ηλίας Ιωαννίδης.3

3. Όσον αφορά την Λαϊκή Ενότητα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι στόχος του κόμματος είναι να αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή. Χαρακτήρισε δε το στόχο αυτό ρεαλιστικό τονίζοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσοστό. Παρούσα στις εκλογές και υποψήφια ως συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως ανακοίνωσε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ. «Θα συμπράξω ως ανεξάρτητη με τη Λαϊκή Ενότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι η νέα πολιτική οντότητα θα είναι το νέο ανάχωμα απέναντι στα Μνημόνια. Κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση στον αγώνα κατά του Μνημονίου τον Μίκη Θεοδωράκη και το Μανώλη Γλέζο.

4. Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταστεί πρώτη δύναμη στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη εξέφρασε σήμερα Δευτέρα από την Αιτωλοακαρνανία όπου περιοδεύει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί το παλιό και το φθαρμένο, γι’ αυτό και καταδικάστηκε από το λαό δύο φορές, στις 25 Ιανουαρίου και στις 5 Ιουλίου και το ίδιο θα συμβεί και στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε  από την πλευρά του ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας. Συνέντευξη έδωσε και ο Πάνος Καμμένος αφήνοντας αιχμές για το ρόλο που ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης διαδραμάτισε στη διαπραγμάτευση αφήνει ο Πάνος Καμμένος, και δηλώνοντας ότι η Ιστορία θα δείξει αν οι δανειστές είχαν «συνεργούς σαν τον Βαρουφάκη». Υφαρπαγή του τίτλου και διάλυση της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει από την άλλη ο Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του για την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να συνεργαστεί εν όψει εκλογών με το ΠΑΣΟΚ. Άμεση ήταν η απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ads

5. Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί η έλευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Ένα ακόμη κύμα έφτασε εχθές στη Λέσβο, με τον φωτογραφικό φακό του ΑΠΕ να απαθανατίζει τις πρώτες στιγμές τους στο νησί. Ως ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση χαρακτήρισε το προσφυγικό ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κω όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση, τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιανννόπουλο και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σεβαστιανό Μαραγκό. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 10.000 Ισλανδοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους στο Facebook να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες.

6. Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια, η αντικατάσταση του δεν είναι πλέον ένα ουτοπικό όνειρο, και οι βασικές μορφές μιας μετακαπιταλιστικής οικονομίας μπορούν να βρεθούν μέσα στο παρόν σύστημα, και να αναπτυχθούν ταχύτατα. Αυτά είναι τα κύρια σημεία του  νέου βιβλίου του Πολ Μέισον, «Μετακαπιταλισμός – Ένας οδηγός για το μέλλον μας» που κυκλοφόρησε στα αγγλικά στις 30 Ιουλίου.

7. Ένα ακόμη φρικιαστικό βίντεο στο οποίο φαίνονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καίνε ζωντανούς 4 αιχμαλώτους, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το βίντεο φέρεται να είναι γυρισμένο στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ με τα τέσσερα θύματα να εκτιμάται ότι είναι Ιρακινοί Σιίτες, που κατηγορήθηκαν από τους τζιχαντιστές για κατασκοπεία.

8. Η γύμνια είναι η πιο αγνή μας κατάσταση μια και έχουμε γεννιόμαστε γυμνοί. Αυτό πιστεύουν οι κάτοικοι του Καπ ντ΄ Αγκντ, γνωστή και ως «πόλη των γυμνών» λόγω της μεγάλης κατασκήνωσης γυμνιστών που δημιουργήθηκε εκεί πριν από 40 χρόνια.

9. Επιστολή στους αρμόδιους φορείς απέστειλαν οι Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων, καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά  κυνοκομεία της χώρας. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους «χιλιάδες ζώα σαπίζουν αβοήθητα,παράνομα έγκλειστα για χρόνια μέχρι να πεθάνουν».

10. Τα φλας των φωτογράφων πήραν «φωτιά» σήμερα στη Γαλλία, εστιάζοντας πάνω στον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου έγινε μούσκεμα στον ιδρώτα με το λευκό πουκάμισό του να μοιάζει με υγρό αυτοκόλλητο επάνω του. Αιτία για αυτή την καθαρά οργανική αντίδραση του Μανουέλ Βαλς στάθηκαν οι αποδοκιμασίες μιας ομάδας ακτιβιστών, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του, όταν άρχισε να ανακοινώνει μια σειρά δεσμεύσεων του κόμματός του για τη στήριξη των επιχειρηματιών.

Και η κινηματογραφική πρόταση της ημέρας:

Το 5ο Athens Open Air Film Festival, συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Το Φεστιβάλ, στην προτελευταία του προβολή για φέτος, παρουσιάζει μία ακόμη αξιόλογη δημιουργία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος για το λυρικό παραμύθι του Νίκου Βεργίτση, «Ρεβάνς» (Revanche – 1983). Την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Κοτζιά, με ελεύθερη είσοδο.

* Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ