1. Τσίπρας: Μην παίζετε παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Μήνυμα με νόημα, και με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στην κορύφωση της σκληρής αναμέτρησης με τους πιστωτές και στη σκιά του εμπρηστικού σχεδίου συμφωνίας που παρουσίασαν οι δανειστές. Εν τω μεταξύ το Tagesspiegel προχώρησε στη δημοσιοποίηση ενός κειμένου 47 σελίδων, το οποίο φέρεται να είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές

Ads

2. Μαξίμου προς ΔΝΤ: Περάστε στο τέλος του μηνός… Αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ υπέβαλε επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Ταμείο έκανε άμεσα δεκτό το αίτημα της Ελλάδας. Το αίτημα κατατίθεται μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη καταβολή της πρώτης υποδόσης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό προς αποπληρωμή στο Ταμείο μέσα στον Ιούνιο φθάνει τα 1,6 δις ευρώ. Με την ενοποίηση, το σύνολο του ποσού, θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα.

3. Ο Τσίπρας φέρνει τη διαπραγμάτευση στη Βουλή. Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όπως το κυβερνητικό επιτελείο ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση θα γίνει με σκοπό να ενημερωθεί το κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις των δανειστών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι βουλευτές είναι πως σε περίπτωση που υπάρξει τελεσίγραφο από τους δανειστές τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

4. Το πυρετώδες παρασκήνιο Αθήνας – Βρυξελλών για αποτροπή της ρήξης. Με πόλεμο διαρροών και πυρετώδες παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου δίνεται η τελική μάχη. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φέρουν τον πρόεδρο της Κομσιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργάζεται νέο, συμβιβαστικό σχέδιο, ενώ ανοιχτή είναι η σύγκλιση νέας τριμερούς Τσίπρα – Γιουνκερ – Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ads

5. Διεκόπη για τις 8 Ιουνίου η δίκη της Χρυσής Αυγής. Μόλις 18 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή βρέθηκαν σήμερα στη δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές, πρώην και νυν, Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Πολύβιος Ζησιμόπουλος. Στο μεταξύ νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αντιναζιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.

6. Κομισιόν δώσε κι άλλη φτώχεια. Στο 23,1% ανέρχεται το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για το 2013) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εάν δεν υπήρχαν τα επιδόματα και οι λοιπές κοινωνικές ενισχύσεις το ποσοστό θα έφτανε το 28% του πληθυσμού. Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα μόλις λίγες ώρες μετά τις προτάσεις των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για νέες περικοπές και των νέων υποσχέσεων της Κομισιόν για πλήρη αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

7. Επίθεση στο σπίτι του Λάτση για τους νεκρούς των ΕΛΠΕ. Υλικές ζημιές στο σπίτι της οικογένειας Λάτση στην Εκάλη προκάλεσε ομάδα 20 ατόμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νεκρούς του ατυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 4 εργάτες των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

8. Ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις κι η ΝΕΡΙΤ κοιμόταν. Σε ύπνο βαθύ βρήκε τη δημόσια (;) τηλεόραση η πιο κρίσιμη βραδιά για την χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Και η Ελλάδα έγινε, μάλλον, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που δεν είδε, και δεν άκουσε, ποτέ τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της για το εάν… διασώζεται ή χρεοκοπεί.

9. Επιστρέφουν κι επισήμως οι απολυμένοι και διαθέσιμοι του δημοσίου. Σε τροχιά τίθεται κι επισήμως η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, με εγκύκλιό που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

10. Ο έλεγχος του νερού, το υπερόπλο των τζιχαντιστών. Ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους έχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και αυτό είναι το νερό. Οι τζιχαντιστές έκλεισαν το φράγμα του Ευφράτη στα δυτικά της χώρας μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την παροχή νερού στις δυτικές επαρχίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βυθιστούν στην ξηρασία, ενώ παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στις επιθέσεις τους ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.

11. To Τvxs προτείνει: Οι δύο καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Ο Ιούνιος μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες και δύο επανεκδόσεις να κάνουν την εμφάνιση τους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Στο Tvxs.gr σας προτείνουμε  ως ταινία της εβδομάδας την «Μαντάμ Μποβαρί» της Σόφι Μπαρτ, με την υπέροχη Μία Γουασικόφσκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ιδανική πρόταση για προβολή σε θερινό σινεμά, αποτελεί η κωμωδία καταστάσεων από τη Γαλλία, «Μην Ενοχλείτε, Παρακαλώ!». Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το Ταινιόραμα και αυτές είναι οι προτάσεις μας, για την 4η εβδομάδα προβολών του.

* Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη