1. Κρίσιμη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στη Σύνοδο σημείωσε πως στη συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε πως «μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Σημειώνεται πως και πηγές από την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει σταθερά σε ρόλο εμπρηστή: «Οι θεσμοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας»

Ads

2. Σχέδιο για «τετράμηνη ανάσα» στο τραπέζι της Ρίγα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Ρίγα το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει διέξοδο με μια τετράμηνη γέφυρα χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τελική λύση τον Σεπτέμβριο. Το βασικό ζητούμενο της αποψινής συνάντησης, δε, είναι το πώς μπορεί «μονταριστεί» αυτή η συμφωνία ώστε αφ΄ενός να μην ναρκοθετηθεί η ελληνική θέση που αξιώνει «ενιαία λύση» και, αφ’ ετέρου, να μην υπάρξει βέτο από τις σκληρές «συνιστώσες» των πιστωτών που αξιώνουν «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης» μέσω επίσημης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

3.Υπόγειες εντάσεις Μαξίμου – Βουλής: Τι συμβαίνει με την Κωνσταντοπούλου. Θέμα «μη εμπιστοσύνης» δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και πολιτικό θέμα στο Μαξίμου για την πρόεδρο της Βουλής. Το επεισόδιο όμως Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε, όπως υπάρχει και η πολιτική απορία: «Γιατί τόσες μάχες;» είναι το… συμπυκνωμένο ερώτημα που διατυπώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για τη στάση της προέδρου της Βουλής σε μια σειρά περισσότερο ή λιγότερο σημαντικών θεμάτων – από την διάθεση των αποθεματικών της Βουλής και τον ορισμό της νέας διοίκησης της ΕΡΤ έως τη χθεσινή αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αστυνομικό μπλόκο προς τους διαδηλωτές. Κι είναι ένα ερώτημα που όσο δεν απαντάται, τόσο εγγράφει υπόγειες υποθήκες για μια βαριά πολιτική σχέση στο, όχι και τόσο απώτερο, μέλλον.

4. Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την επίθεση που δέχτηκε από μέσα ενημέρωσης, πέρασε την Πέμπτη στην αντεπίθεση. Αναφερόμενη στο περιστατικό με τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ έξω από τη Βουλή δήλωσε πως αυτό που ζήτησε ήταν «να αποκατασταθεί η εικόνα του κοινοβουλίου, που δεν πρέπει να είναι ένα κοινοβούλιο εχθρικό προς τους πολίτες όταν αυτοί διαμαρτύρονται». «Θα περίμενα λοιπόν αυτά να είναι τα θέματα που αναδεικνύονται, τα δίκαια αιτήματα, οι προσπάθειες των υπουργών να αποκαταστήσουν μια κατάσταση που δημιούργησαν τα μνημόνια και όχι να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση, και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις με μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης την οποία οργανώνουν εκείνα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουν επωφεληθεί, στην πραγματικότητα έχουν οργιωδώς ωφεληθεί από μια χαριστική πολιτική των μνημονιακών περιόδων», πρόσθεσε. 

Ads

5. Οριστικά τέλος για το ποδοσφαιρικό Grexit. Η UEFA με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό Σταύρο Κοντονή, χωρίς απειλές αλλά ούτε και αναφορές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, δίνει το «πράσινο φως» στον νέο αθλητικό νόμο Επίσης δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της αθλητικής νομοθεσίας στη χώρα μας. «Αντίθετα με τα κάθε είδους ευφάνταστα σενάρια και προβλέψεις που κυκλοφορούσαν στα ΜΜΕ από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι σήμερα, όχι μόνο ουδεμία επιφύλαξη, αντίθεση, τελεσίγραφο, προειδοποίηση κλπ δεν διαλαμβάνεται, αλλά, αντίθετα, διατυπώνεται με ευγένεια και καθαρότητα η βούληση της UEFA να συμβάλει, και μάλιστα με εκπρόσωπό της, όπως ακριβώς της ζητήσαμε, στη διαδικασία εκπόνησης του νέου αθλητικού νόμου, εκφράζοντας ταυτόχρονα μόνο την επιθυμία της να προσκαλούνται στις σχετικές συναντήσεις και εκπρόσωποι της FIFA και της ΕΠΟ, κάτι που ασφαλώς πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.

6. Ο πρώην παίκτης της Βέροιας Αλέξανδρος Καλογέρης, που κατέθεσε σήμερα στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρέαδη, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των δύο πρώην συμπαικτών του Γεωργέα και Καλαϊτζίδη πως το παιχνίδι Ολυμπιακός – Βέροια (6/01/2013) ήταν στημένο για νίκη των ερυθρολεύκων με over (τρία γκολ και πάνω), όπως και έγινε… «Στο ημίχρονο δεν ήμουν στα αποδυτήρια. Μπήκα αλλαγή στο 49′. Όταν φτάσαμε στο 80΄ και το παιχνίδι ήταν στο 1-0, οι συμπαίκτες μου γύρισαν και μου είπαν: “Τι κάνεις ρε; Πρέπει να χάσουμε 3-0”! Εγώ συνέχισα να παίζω κανονικά γιατί δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί, αλλά άρχισα να συνειδητοποιώ πως κάτι περίεργο γινόταν. Μετά από μέρες πληροφορήθηκα τι ακριβώς είχε πει ο γενικός αρχηγός στα αποδυτήρια και τότε κατάλαβα».

7. Reuters: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έδιναν όπλα στους τζιχαντιστές. Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της χωροφυλακής, σύμφωνα με το Reuters.

8. Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έπεσε σχεδόν στο σύνολό της η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία. Την έντονη ανησυχία της για την τύχη των ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικών και πολιτισμικών θησαυρών της πόλης εκφράζει η UNESCO. Η πόλη εκκενώνεται με εκατοντάδες πολίτες αλλά και αγάλματα και έργα τέχνης να έχουν μεταφερθεί ήδη σε ασφαλείς τοποθεσίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τζιχαντιστές έχουν εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους, αποκεφαλίζοντας τους περισσότερους. 

9. «Σπάει» ταμεία η ρύθμιση των 100 δόσεων. Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφει η ρύθμιση των 100 δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.  Οι εισπράξεις έχουν φθάσει περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές που έχουν μπει στη ρύθμιση ξεπερνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

10. To Τvxs προτείνει: Οι τέσσερις νέες ταινίες της εβδομάδας. Εν αναμονή των βραβείων του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και μόλις τέσσερις νέες ταινίες κάνουν την εμφάνιση τους στις κινηματογραφικές αίθουσες: Ο «Χαμένος Παράδεισος» με τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, η «Άγνωστη Γη» του Μάνουελ ντε Κόκο και το «The Humbling» με τον Αλ Πατσίνο. Η πιο αξιόλογη ταινία της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας, μας έρχεται από τη Γαλλία και ακούει στο όνομα: «Η Συνταγή της Πωλέτ». Παράλληλα βρίσκεται εν εξελίξει το Ταινιόραμα και αυτές είναι οι προτάσεις μας, για την 2η εβδομάδα προβολών του.

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού