1. Νέο κυβερνητικό συμβούλιο πραγματοποιείται την Τετάρτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκονται το φορολογικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να «κλείσει» μέχρι το τέλος Μαΐου. Σχετικά με δημοσιεύματα που συνεχίζουν να αναφέρονται σε σενάρια Grexit, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως «κάποιοι έχουν στόχο να διαιρέσουν την Ευρώπη ωστόσο οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται, ευτυχώς, δεν είναι μειοψηφικές». Το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας περιέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εφοριακούς που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να κατεβάσει όλους τους μισθούς στα 700 ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι «απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά».

Ads

2. Το πρώτο φορολογικό πακέτο της «έντιμης συμφωνίας». Τα μέτρα, στα οποία ήδη υπάρχει σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή – παραμένει, όμως, ακόμη ανοιχτό το εάν θα κατατεθούν προς ψήφιση πριν ή μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πακέτο. 

3. Οι εθνικές εκλογές έγιναν νωρίτερα επειδή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν βρει «τρύπα» 452 εκατ. ευρώ και δεν θα υπήρχαν χρήματα στις 24 Φεβρουαρίου για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις». Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα στοιχεία του διαδόχου του, λέγοντας πως «γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει την συμφωνία, ώστε να πάρει τη δόση».

4. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέθεσαν την Τετάρτη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Και οι δύο κατέθεσαν ως μέλη του ΚΥΣΕΑ όταν εγκρίθηκαν τα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς από την πρόεδρο της έδρας για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει κατά την υπό εξέταση περίοδο περιστατικό δωροδοκίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και στη σχολική επιτροπή στην αγορά για… κιμωλίες μπορεί να γίνει δωροδοκία». Από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην υπουργό Άμυνας τονίζοντας ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία και «κάρφωσε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας ότι αυτός ήταν που αποφάσιζε για τις τιμές. 

Ads

5. Ποτάμι: Κατεβάστε το βίντεο για τις αποζημιώσεις από το Μετρό. Την ενόχληση τους για την προβολή βίντεο από εκδήλωση της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) για την ιστορική μνήμη και τις πολεμικές αποζημιώσεις, το οποίο προβάλλεται στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, εκφράζουν βουλευτές του Ποταμιού, υιοθετώντας τη ρητορική γερμανικών εντύπων και προειδοποιώντας ότι πρόκειται για ενέργεια που δυσαρεστεί την γερμανική κυβέρνηση.  Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες μέρες στελέχη του κόμματος είχαν περιοδεύσει στο μαρτυρικό Δίστομο κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

6. Φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν την Τετάρτη στις σχολές σε όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία σημαδεύτηκε για άλλη μια χρονιά από επεισόδια. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ομάδα αγνώστων εισέβαλε εντός της σχολής και επιτέθηκε σε φοιτητές προκαλώντας και ζημιές στο χώρο. Δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ για το περιστατικό παρενέβη εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων τα προκάλεσαν. Η κυβέρνηση φταίει για τα επεισόδια στο ΑΠΘ, αλλά… η ΔΑΠ πήγε καλά, σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Χημείο (βίντεο), ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών κουκουλοφόροι έκλεψαν κάλπη. 

7. Αύξηση πλεονάσματος αλλά και κάμψη της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο. Πρωτογενές πλεόνασμα 2,164 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό στο τέλος Απριλίου, δηλαδή διπλάσιο από το πλεόνασμα ύψους 1,046 δισ. ευρώ που είχε επιτευχθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2014. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. 

8. Οργανώσεις AIDS κατά Μιχελογιαννάκη για τα «ευεργετικά λείψανα». Οι δηλώσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη για τη «θετική συμβολή των λειψάνων» της Αγίας Βαρβάρας έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός στο επάγγελμα, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το AIDS μεταδίδεται με το σάλιο αλλά μια διευθύντρια νοσοκομείου δεν κόλλησε χάρη στην πίστη της παρόλο που κοινώνησε μαζί με οροθετικά παιδιά. Ο ανακριβής ισχυρισμός του έφερε και την απάντηση από οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα: «Καταρρίψτε τα στερεότυπα, αντί να τα αναπαράγετε».

9. Εκτροχιασμός τρένου με νεκρούς και τραυματίες στη Φιλαδέλφεια [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]. Επιβατικό τρένο στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 200 επιβάτες εκτροχιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) στη βόρεια Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 50. Κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αμαξοστοιχία εκτελούσε δρομολόγιο από την Ουάσινγκτον προς τη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν επέβαιναν 238 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος. Οι αρχές προς το παρόν δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τις προκάλεσε το δυστύχημα. 

10. Ο Αντετοκούνμπο επέστρεψε στα Σεπόλια για ένα «μπασκετάκι» [ΒΙΝΤΕΟ]. Αρκούσε μόλις ένα μήνυμά του μέσω Twitter για να ξεσηκώσει φίλους και φανς. Ο άσος του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε χθες Τρίτη στην παλιά του γειτονιά στα Σεπόλια, καλώντας όσους επιθυμούν να έρθουν να παίξουν μπάσκετ μαζί του στο ανοικτό γηπεδάκι του «Τρίτωνα» στα Σεπόλια. Το γήπεδο γέμισε από παιδιά και ο παίκτης των Milwaukee Bucks (ή Greek Freak όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του), παρέα με τον αδερφό του, μάγεψε τους πάντες με τις φιγούρες και τα εκπληκτικά καρφώματά του.