1. Θετικό σήμα από Eurogroup, οι αποφάσεις στον Ντράγκι. Συνεδρίασε το Eurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς. Στην ανακοίνωση «χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής» και «η πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω». Θετικό κλίμα για την Ελλάδα διαπιστώνουν σε πρώτη φάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πλέον η Αθήνα περιμένει την αντίδραση της ΕΚΤ για μια ανάσα ρευστότητας. Υπενθυμίζεται πως από την ΕΚΤ είχε επισημανθεί πως «αν υπάρχει στον ορίζοντα» μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τότε θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που αποτελεί και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς. Δείτε τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Ads

2. Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Αναφέρθηκε σε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας πως βρισκόμαστε πολύ κόντα σε συμφωνία. Όπως είπε υπάρχει σύγκλιση σε πολλά ζητήματα, ωστόσο ανοιχτά παραμένουν τα θέματα του συνταξιοδοτικού και τα εργασιακά. Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup. «Καλοδεχούμενο» το αποτέλεσμα αλλά απαιτείται αμοιβαία προσπάθεια, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

3. Τσίπρας και Μέρκελ βγάζουν… αρχηγό στη ΝΔ. Ο Καραμανλής επιμένει να σιωπά, οι δελφίνοι εξακολουθούν να αδυνατούν και η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία μοιάζει καταδικασμένη να περάσει μέσα από τις επιλογές Τσίπρα. Με το σύνδρομο «προσωπικής δικαίωσης» του Αντώνη Σαμαρά να καθηλώνει κάθε προοπτική, πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης στη Νέα Δημοκρατία και με το γαλάζιο στράτευμα διχασμένο επί της αντιπολιτευτικής τακτικής, η ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές γίνεται πλέον θρυαλλίδα των εξελίξεων και της επόμενης μέρας στην κεντροδεξιά.

4. Δόθηκε η εντολή για την πληρωμή της δόσης των 750 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσαν πηγές από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία πληρωμής της δόσης λήγει την Τρίτη και τα τελευταία 24ωρα υπήρξε έντονη φημολογία ότι στην κυβέρνηση υπήρχαν εισηγήσεις να μην καταβληθεί το ποσό. Οι εν λόγω εισηγήσεις φέρονταν να συνδέουν την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ με το εάν θα δινόταν «σήμα» από το Eurogroup προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των κανόνων παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ads

5. Ο Τσίπρας συζητά να γίνει ο έκτος της Τράπεζας των BRICS. Πρόσκληση – έκπληξη δέχθηκε η Ελλάδα να μετάσχει στο Ταμείο των BRICS, τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική).  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

6. Το χρήμα ρέει κυριολεκτικά στον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων! Δεν πίστευαν στα μάτια τους σήμερα οι Τρικαλινοί όταν είδαν  στο ποτάμι τους να επιπλέουν χαρτονομίσματα των 50, 100 αλλά και 500 ευρώ. Ακολούθησε πανικός με τους πολίτες να αρχίζουν πρόωρα τις «βουτιές» αλλά και το «ψάρεμα». Η αστυνομία των Τρικάλων εντόπισε τελικά τον άντρα που πέταξε χρήματα στον ποταμό Ληθαίο. Ο μυστυριώδης άντρας πίσω από την ιστορία είπε πως τα χρήματα είναι δικά του και δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που αποφάσισε να τα μοιράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

7. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε πειθαρχική δίωξη στην ομάδα της Βέροιας, στον γενικό αρχηγό της ομάδας Γιώργο Λαναρή και των τέως μεγαλομέτοχο Γιώργο Αρβανιτίδη, για εμπλοκή στο παιχνίδι Ολυμπιακός – Βέροια που εξετάζεται για χειραγώγηση. Ειδικότερα από την ομάδα της Βέροιας ζητήθηκε να χάσει και μάλιστα με over (τρία γκολ και πάνω) όπως και έγινε.

8. Μέσα στο Ραδιομέγαρο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές  της ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα την εργασία τους. «Το πότε θα διορίσει η κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο είναι θέμα δικό της και δεν αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται πλέον και θέλουν να προσφέρουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Εν τω μεταξύ τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στη νέα ΕΡΤ. Οι τρεις βουλευτές καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό «να επανεξετάσει την απόφασή του».

9. Tvxs Αφιέρωμα – Mad Max: Η επιστροφή μιας Cult ταινίας. Στάση στις Κάννες θα πραγματοποιήσει η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Τζορτζ Μίλερ, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». Τριάντα χρόνια μετά, ο ήρωας της επικής σειράς των σχετικών μεταποκαλυπτικών ταινιών επιστρέφει, με τον Τομ Χάρντι να αναλαμβάνει τα ηνία του διάσημου franchise από τον Μελ Γκίμπσον, έχοντας στο πλευρό του την πανέμορφη – αν και μεταμορφωμένη για τις ανάγκες του ρόλους της – Σαρλίζ Θερόν.

10. Τυφλή έγκυος «βλέπει» για πρώτη φορά το αγέννητο μωρό της. Παρόλο που εδώ και καιρό η τρισδιάστατη εκτύπωση προσφέρει νέες ευκαιρίες σε τυφλούς ανθρώπους να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, η ιστορία της Τατιάνα Γκουέρα, η οποία κατάφερε να «δει» το αγέννητο παιδί της, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Δείτε το βίντεο.