1. Διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων και χορήγηση νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες από τη Συρία που δικαιούνται άσυλο αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Διαβάστε αναλυτικά το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες. Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες αναμένονται στην Ελλάδα το 2015, δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Ads

2. Νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Σώστε τα παιδιά» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 400 πρόσφυγες πνίγηκαν, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Δουλέμπορος έριξε νεκρό μετανάστη στους καρχαρίες

3. Από Απρίλη σε Μάη η απόφαση για τη δόση, λένε τώρα οι πιστωτές. Νέα παράταση στο «μαρτύριο της σταγόνας» απειλούν να δώσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, διαμηνύοντας ότι είναι μάλλον απίθανη η λήψη απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup  της 24ης Απριλίου και δείχνοντας ως νέο χρονικό ορόσημο την 11η Μαίου. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handesblatt ότι το Eurogroup της 24ης Απριλίου πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε απόφαση για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.  Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» και εξέφρασε την ελπίδα «πως θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο  Εurogroup της 24ης Απριλίου».

4. FT: Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει την «kolotoumba». Τα σενάρια της ρήξης ή του άτακτου συμβιβασμού εξετάζουν οι Financial Times σ’ ένα διαφορετικό άρθρο τους. Και προειδοποιούν ότι ουδείς πρέπει να είναι σίγουρος για την τελική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα – μιας «ευλαβικά άθεης ψυχής», όπως τον παρουσιάζουν χαρακτηριστικά.

Ads

5. ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που τελεί υπό κατάληψη για 16η συνεχόμενη ημέρα. Οι αντιεξουσιαστές είχαν προγραμματίσει μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στον «κουκουλονόμο» και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας, ωστόσο η κινητοποίηση αναβλήθηκε λόγω της αυξημένης παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα οι καταληψίες έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου για να δείξουν πως δεν έχουν προκληθεί ζημιές και τόνισαν πως θα συνεχίσουν την κατάληψη. 

6. Ανεβάζει ξανά την πολιτική ένταση η λίστα Νικολούδη, μετά τις καταγγελίες του Αλέξη Μητρόπουλου ότι περιλαμβάνει τα ονόματα όλων όσων έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών καθώς επίσης και αρκετών πολιτικών και δημοσιογράφων. Οι βουλευτές της ΝΔ ήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα όσων μετέφεραν παράνομα τεράστια ποσά στο εξωτερικό, ωστόσο όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, η λίστα βρίσκεται στην αρμόδια Αρχή, η οποία δεσμεύεται για τη μη δημοσιοποίηση της από το απόρρητο. 

7. Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, ενοίκιο και σίτιση. Από τις 20 Απριλίου έως και τις 20 Μαΐου, οι πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (https://www.ypakp.gr) -είτε μέσω ΚΕΠ- τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν σε κάποιο εκ των τεσσάρων μέτρων που η κυβέρνηση υιοθετεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

8. Μπροστά οι Συντηρητικοί του Κάμερον σε νέα δημοσκόπηση. Προβάδισμα με ποσοστό 6% δίνει στους Συντηρητικούς του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τον Guardian, εν όψει των εκλογών της 7ης Μαΐου.

9. Ρομπότ στα άδυτα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Ένα οφιοειδές ρομπότ μήκους 60 εκατοστών κατόρθωσε να μπει σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι και αντέχοντας στην ακραία ραδιενέργεια πρόλαβε να μεταδώσει κάποιες εικόνες. Δείτε το βίντεο. 

10. Ενδείξεις υγρού νερού στον σημερινό Άρη. Για πρώτη φορά, νέες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει υγρό νερό και μάλιστα λίγο κάτω από την επιφάνεια.

11. Ο θρύλος της σόουλ Πέρσι Σλετζ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας κληρονομιά τις μεγάλες επιτυχίες του μεταξύ αυτών και του ύμνου της σόουλ μπαλάντας «When a man loves a woman» (1966).

* Σκίτσο του Αρκά