1. Έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό λιτότητας για το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, αλλά και μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, παρουσίασε η κυβέρνηση, αναμένοντας την έγκριση της τρόικας. Τα υπεραισιόδοξα μεγέθη ωστόσο δεν αποκλίνουν από την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ στα «ψιλά γράμματα» κρύβονται και νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξημένοι φόροι. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «έξοδο από τα μνημόνια», όμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg, σημειώνουν πως τα στοιχεία «δεν πείθουν» και επιμένουν πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τη δανειοδότησή της μέσω μνημονίων. «Όσο το χρέος παραμένει σε αυτά τα επίπεδα δεν πρόκειται να βγούμε από μνημόνια», σχολιάζει στο Tvxs.gr ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Δημήτρης Μάρδας.

Ads

2. Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

3. Δυσκολίες και ελιγμοί από ΠΑΣΟΚ για την παραμονή στην εξουσία. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπει το αίτημά του για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και να σπάσει η Β’ Αθήνας.

4. Το Ισλαμικό Κράτος ύψωσε την σημαία του στο Κομπανί. Στην κουρδική πόλη διεξάγονταν σφοδρές μάχες επί τρεις εβδομάδες μεταξύ των Κούρδων υπερασπιστών και των τζιχαντιστών. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως πλέον οι τζιχαντιστές κατέχουν ένα μεγάλο και συνεχές κομμάτι της βόρειας Συρίας φτάνοντας πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

Ads

5. Μετά από δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ολυμπιακών κατασκευών ανάμεσα στις οποίες και τα στέγαστρα του Καλατράβα και η θολωτή περιοχή του περιπάτου. Εν τω μεταξύ ποινικές ευθύνες στους αρμοδίους για τη συντήρηση και χρήση ακινήτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, απέδωσε η εισαγγελία.

6. Παροχές εργοδοτών θα φορολογούνται ως εισόδημα των εργαζομένων. Στο φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων θα εντάσσονται διάφορες παροχές από εργοδότες προς τους εργαζομένους, όπως εταιρικά τηλέφωνα ή προκαταβολή μισθών. Για όλες τις κατηγόριες παροχών για να αρχίσουν να φορολογούνται ισχύει το πλαφόν των 300 ευρω ετησίως.

7. Στην Ισπανία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα σε άνθρωπο ο οποίος δεν βρέθηκε ο ίδιος στη δυτική Αφρική. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και πρόκειται για μια νοσοκόμα που είχε φροντίσει ιερέα που έχασε τη ζωή του από τον ιό. Αναμένονται δηλώσεις του υπουργού Υγείας της χώρας.

8. Νεοναζιστική… Διεθνής. Κρυφή διάσκεψη νεοναζιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε σε επίσης μυστικό τόπο συνάντησης του Βελγίου το Σάββατο και με θέμα «Χρυσή Αυγή: ο πολιτικός αγώνας και η στρατηγική της έντασης». Συνδικάτα του Βελγίου ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό της χώρας, Έλιο ντι Ρούπο, και τον δήμαρχο των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ, να μην επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις με την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

9. Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση του Χονγκ Κόνγκ και οι διαδηλωτές σήμερα όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής της συζήτησης για την εκλογική μεταρρύθμιση. Ήδη οι διαδηλωτές αρχίζουν να αφήνουν τα πόστα τους και η κυκλοφορία των δημοσίων υπαλλήλων στα κυβερνητικά κτίρια να εξομαλύνεται.

10. Διαβάστε για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του ηθοποιού Ζεραρ Ντεπαρντιέ. «Εκδιδόμουν και έκλεβα ακόμη και νεκρούς για να επιβιώσω», λέει στην αυτοβιογραφία του. Ακόμη διαβάστε για την «τρέλα, ένα λησμονημένο μονοπάτι», στο οποίο μπαίνουν βαθιά καλλιτέχνες χωρίς και με ψυχιατρική εμπειρία, επιστήμονες και άνθρωποι του λόγου κατά την πολυήμερη πρωτοποριακή εκδήλωση «Τέχνη και Τρέλα». Τέλος δείτε το βίντεο από τις υποβρύχιες έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, αλλά και ένα βίντεο για «τα στερεότυπα της γυναικείας ομορφιάς σε ένα βίντεο».

* Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου