1. Μετά από 26 χρόνια τηλεοπτικής αναρχίας, η κυβέρνηση ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της νόμιμης χρήσης των τηλε-συχνοτήτων. Πληρώστε άμεσα 40 εκατ. ευρώ, είναι το μήνυμα που η κυβέρνηση στέλνει στους καναλάρχες. Στο μεταξύ, το θέμα των δανείων του mega έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στην εκπομπή ON Line των Όλγα Τρέμη και Νίκου Ευαγγελάτου, προκαλώντας αμηχανία στους παρουσιαστές. Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο, αυτό της ΕΡΤ, τη δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) των ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ.

Ads

2. Πυρετός στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τα λόγια να αρχίζουν να γίνονται έργα. Δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις μονάδες υγείας και σειρά μέτρων για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει κάτι τέτοιο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις πιέσεις. Προανήγγειλε επίσης το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης. Τέλος στην φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων βάζει η Νάντια Βαλαβάνη.

3. Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που υποστηρίζει ότι στερεύει από ρευστό η Ελλάδα μετά τις 9 Απριλίου. Στο τι πρόκειται ενδεχομένως να συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», την ώρα που θεσμοί και πιστωτές παίζουν πλέον ρώσικη ρουλέτα με το Graccident εξαντλώντας με επικίνδυνη ελαφρότητα τα όρια αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Η κατάσταση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα «βελτιώνεται συνεχώς», όμως «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ το Spiegel «προειδοποιεί» την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο της χαρτί.  Την ίδια στιγμή, στο 1,5% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

4. Απέδρασε από το Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλευόταν με ψυχολογικά προβλήματα, η κρατούμενη Βίκυ Σταμάτη. Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, το έσκασε από το φρουρούμενο δωμάτιό της μόλις μια ημέρα μετά την απόρριψη της 5ης αίτησης αποφυλάκισης που είχε υποβάλλει. Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ 4 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φρούρηση της συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής. Έκκληση στη σύζυγό του, να επιστρέψει στο Δρομοκαΐτειο απηύθυνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Λύση στην υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη, και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζοντας τροπολογία που θα προβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Ads

5. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ, που αποτελεί και αίτημα των κρατουμένων απεργών πείνας. Οι θεράποντες ιατροί τους προειδοποιούν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σε κρίσιμο σημείο. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και συγγενείς των κρατούμενων απεργών πείνας, προκαλώντας νέο κύμα συζητήσεων μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στη Βουλή. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς βλέποντας «όλη την χώρα υπό κατάληψη», για να λάβει την απάντηση από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις είναι που τροφοδοτούν τη Χρυσή Αυγή». Απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα περί διαφωνίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για το θέμα.

6. Ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ντόρα Μπακογιάννη που θα οδηγήσει πιθανώς στη συγκρότηση «επιτροπής Σοφών» που θα διερευνήσει τα λάθη στις οικονομικές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας. Τι έγραψαν ο ένας στον άλλο.

7. Την ενοχή των δύο εκ των τριών δραστών της φασιστικής επίθεσης σε βάρος του γιατρού Δημήτρη Μακρέα στα Χανιά, όταν εκείνος υπερασπίστηκε μετανάστες, αποφάσισε Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων. Στην Αθήνα, περισσότεροι από 500 πολίτες του Κορυδαλλού συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από τις φυλακές και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών σε κάποια άλλη.

8. Σπουδάστρια, στο τμήμα Νοσηλευτών της σχολής του ΟΑΕΔ, στου Ρέντη, επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε ελαφρά στο χέρι τρεις συμφοιτήτριές της, την ώρα που το μάθημα βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι αστυνομικοί οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, εξετάζουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η δράστης ήταν θύμα bullying.

9. Bρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροπλάνου της Germanwings. Στο μεταξύ, με την είδηση ότι υπάρχει βίντεο σε κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι τελευταίες στιγμές μέσα στο Airbus της Germanwings πριν συντριβεί να αμφισβητείται, ο αρχισυντάκτης της  Bild παραχώρησε συνέντευξη υποστηρίζοντας όχι μόνο ότι υπάρχει το βίντεο αλλά και περιγράφοντας τι είδε. Παρόλο που το γαλλικό εισαγγελικό πόρισμα έδειξε ότι ο Αντρέας Λούμπιτς είναι ο υπεύθυνος για την συντριβή του αεροσκάφους, ο εκπρόσωπος Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφάλειας Πτήσεων ακυρώνει το σενάριο της αυτοκτονίας. «Έψαχνε τρόπους να αυτοκτονήσει ο Αντρέας Λούμπιτς», αναφέρει ο Γερμανός εισαγγελέας.

10. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014, η οποία εξετάζει και αναλύει το φαινόμενο της διαφθοράς παγκοσμίως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ένταση του φαινομένου σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι ευθύνη όλων των κρατών να το πατάξουν. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 69η θέση, σημειώνοντας σκορ 43/100, και ισοβαθμώντας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα τις προτάσεις του tvxs.gr για τις ταινίες της εβδομάδας!

*Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών