1. Ολόκληρη η λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Με στόχο την εξοικονόμηση 6 δις ευρώ και βασικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια συζήτησαν σήμερα με τα κλιμάκια των θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, την λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας. Διαβάστε επίσης: Guardian: Οργή στην ελληνική κυβέρνηση για «πόλεμο ασφυξίας»

Ads

2. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τετάρτη το πρωί ομάδα αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Η κίνησή τους προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έκανε λόγο για «προκλητική και ακατανόητη κίνηση» την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί νόμο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος και της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ’. «Δεν ήταν εισβολή, αλλά μια διαμαρτυρία. Δεν κινδυνεύει η ασφάλεια του κοινοβουλίου», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροιΜοτοπορεία και καταλήψεις αντιεξουσιαστών για τους απεργούς πείνας. Διαβάστε επίσης τη χειρόγραφη επιστροφή της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, με την οποία εξηγεί τους λόγους που αρνήθηκε να αποφυλακιστεί, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση. 

3. Τον φάκελο των «γκρίζων» τραπεζικών δανείων προς τους υπερχρεωμένους ομίλους των ελληνικών media ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, αν και – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – η Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζεται απρόθυμη να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες στη Βουλή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προαναγγέλλει τον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες υπέρ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των μέσων ενημέρωσης.

4. Ο εντιμότατος κύριος Παπασταύρου. Ήταν ο έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του – «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» – Αντώνη Σαμαρά. Ίσως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιταλική La Stampa, το πρόσωπο που προς χάριν του «θάφτηκε» η λίστα Λαγκάρντ. Και είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κατείχε εξίσου κορυφαία θέση τόσο στο Μαξίμου όσο και στη λίστα Λαγκάρντ – είτε ως «διαχειριστής», είτε ως κάτοχος τουλάχιστον ενός λογαριασμού 5,397 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Ads

5. Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμηνύουν πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψήφιση του, επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση επανασύσταση και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε λόγω του ότι στο νομοσχέδιο περιείχε την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και αφορούσε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η κυβέρνηση επισημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος για προσχηματικές αντιπαραθέσεις και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ επαναπροωθήθηκε άμεσα στη Βουλή για την ψήφισή του, χωρίς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και κατατέθηκε αυτόνομα. Εν τω μεταξύ, την άμεση επαναπασχόληση των εργαζομένων της ΕΡΤ από τον διάδοχο φορέα, ο οποίος απειλείται με χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε μέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

6. Ταραχή στο Βερολίνο από τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν. Η προγραμματισμένη συνάντηση στις 8 Απριλίου του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί αναταράξεις στη Γερμανία με γερμανικά μέσα να κάνουν λόγο για «φλέρτ της Ελλάδα με τη Μόσχα». Σε σχετικό δημοσίευμα της Die Zeit παρουσιάζεται και μια δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος φέρεται να τονίζει πως «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, ‘τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα’». «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει γερά νεύρα και αν αυτό που προσφέρει δεν αρέσει στην Ευρώπη, τότε θα βρει χρήματα αλλού. Στη Μόσχα», γράφει η Die Zeit.

7. Θα καταθέσουν για Άκη οι Σημίτης, Βενιζέλος και Βάσω Παπανδρέου. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό του Άκη Τσοχατζόπουλου, θα βρεθούν τελικά στις 29 Απριλίου τα μέλη του ΚΥΣΕΑ κατά την περίοδο προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων 1998-1999. 

8. Τι δείχνει το πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για το Βαγγέλη Γιακουμάκη. Στα χέρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων βρίσκεται πλέον το επίσημο πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση θανάτου του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη.

9. Το κύμα βίας συνεχίζει να «πνίγει» την Κωνσταντινούπολη, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της πόλης. Το περιστατικό σημειώνεται μία μόλις μέρα μετά την ομηρία του εισαγγελέα της δολοφονίας Μπερκίν Ελβάν που κατέληξε με τους δράστες νεκρούς και τον όμηρο να υποκύπτει μετά τον τραυματισμό του, και λίγες ώρες αφότου ένοπλος εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για να συλληφθεί στη συνέχεια. 

10. Πόσα βγάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Πόσα παίρνει ο Τσίπρας; Η λίστα της Eurostat για τους μισθούς που λαμβάνουν οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ.