1. Παρέμβαση Ομπάμα για το θέμα της Ελλάδας. Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα της Ελλάδας είχε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομπάμα ζήτησε από την Μέρκελ να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λυση και μια ρεαλιστική συμφωνία για την Ελλάδα. 

Ads

2. «Ούτε βήμα πίσω. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού». Κάλεσμα προς τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν «το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σωτηρίας που αφορά στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης» απεύθυνε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του πρωθυπουργού ήλθε στοναπόηχο του χθεσινού μπαράζ παρεμβάσεων από τις Βρυξέλλες, που έκαναν λόγο για μονομερείς ενέργειες. 

3. Αδιέξοδο στα τεχνικά κλιμάκια, οργή στο EuroWorkingGroup και μηδενική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: Βαθύ, έως και αγεφύρωτο, χάσμα στον πρώτο γύρο των τεχνικών διαβουλεύσεων δείχνουν όλες οι πληροφορίες από Βρυξέλλες και Αθήνα, στο «παρά πέντε» των κρίσιμων συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. Το βαθύ χάσμα επιβεβαιώνουν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, χρεώνοντας στους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων πλήρη απροθυμία να εφαρμόσουν την «πολιτική ευελιξία» που προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. «Ανησυχεί» ο Γιούνκερ – «Ο χρόνος τελειώνει», λέει ο Σόιμπλε. Συστάσεις Σαπέν προς όλους: Προσέχετε τι λέτε για Grexit και Graccident«Ήξεις αφήξεις» ο Μοσκοβισί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Σουλτς: Να εντοπιστούν οι ελληνικοί «μαύροι» τραπεζικοί λογαριασμοί

4. Βερολίνο: Είναι ο σωστός χρόνος για να μιλήσουν Τσίπρας – Μέρκελ. «Είναι πρόσκληση ή παραγγελιά;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η γερμανική Handesblatt για την συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία το βράδυ της Δευτέρας.  Ό,τι κι αν ισχύει από τα δύο, η πρόταση Βρυξελλών και Βερολίνου προς τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι «take it or leave it». Καλοί και κακοί σ’ αυτό το έργο δεν υπάρχουν πια, τα τελεσίγραφα εστάλησαν ήδη και η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη … μυρίζει και θυμίζει Κάνες. Διαβάστε την ανάλυση: Διλήμματα Καννών βάζει η Ευρώπη στον Τσίπρα και το δημοσίευμα του Reuters: Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit

Ads

5. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε την Τετάρτη η απόφαση της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με το αίτημα για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγη ώρα και μετά τις αντιδράσεις η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να μη διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, καλώντας τους αποχωρήσαντες βουλευτές να επιστρέψουν στην αίθουσα.

6. «Η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τόπο μας. Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Τι απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

7. Η Ευρώπη λέει όχι στη λιτότητα έξω από την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Σοβαρά επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις. «Επειδή η μεγάλη ανατροπή που αρχικά πραγματοποιήθηκε μέσω την Ελληνικών εκλογών, μπορεί να είναι μόνο μία πανευρωπαϊκή ανατροπή, είναι δυνατό να ολοκληρωθεί στους δρόμους και τις πλατείες όλης της Ευρώπης. Οι κινητοποιήσεις του Blockupy στην Φρανκφούρτη στις 18 Μαρτίου θα είναι μία πρώτη απάντηση με αυτό τον τρόπο. Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα για την μεγάλη κινητοποίηση που από τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη στη γερμανική πόλη. Αφορμή τα εγκαίνια του νέου πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αιτία όμως η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε κρίση.

8. Ένταση επικράτησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στην οποία φοιτούσε ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης. Οργισμένοι πολίτες εισέβαλλαν στη σχολή. «Μη στήνετε λαϊκά δικαστήρια» λένε σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη παρεμβαίνουν με ανακοίνωσή τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. «Δεν θα υποκαταστήσουμε το έργο της δικαιοσύνης με το να καταδικάσουμε τον οποιοδήποτε» επισημαίνουν.  «Μη στήνετε λαϊκά δικαστήρια» λένε σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. «Δεν θα υποκαταστήσουμε το έργο της δικαιοσύνης με το να καταδικάσουμε τον οποιοδήποτε» επισημαίνουν.  

9. Και οι Ιταλοί ζητούν γερμανικές αποζημιώσεις. Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων στην Ιταλία, μετά από προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης. Θύματα της Βέρμαχτ εξακολουθούν να διεκδικούν επανορθώσεις.

10. Πολύνεκρη ομηρία με τουρίστες στην Τυνησία. Με τους δύο δράστες να πέφτουν νεκροί από πυρά αστυνομικών έληξε η ομηρία στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το κοινοβούλιο της Τυνησίας. Πριν πέσουν νεκροί οι δράστες δολοφόνησαν 16 τουρίστες, 1 πολίτη κι 1 αστυνομικό. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι 7 τουρίστες προέρχονταν από την Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία.

11. Με ένα νέο ομοφοβικό παραλήρημα ξαναχτύπησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος αφού χαρακτήρισε «θανάσιμο αμάρτημα» την ομοφυλοφιλία, διαμήνυσε ότι στην περίπτωση που περάσει η παρέλαση Υπερηφάνειας έξω από τις εκκλησίες της περιφέρειας του… «θα γίνει χαλασμός».