1. Το θαύμα δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο. Η ανακοίνωση της απόφασης για  παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και καθορισμό της προεδρικής εκλογής για τον Φεβρουάριο δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη, αφήνοντας την σε απομόνωση. Ο ένας μετά τον άλλον ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αυτό ακυρώνει πρόωρα την προσδοκία για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκειμένου να διευκολυνθεί στη συνέχεια η συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ads

2. Σφοδρή επίθεση κατά του Φώτη Κουβέλη και της ηγετικής ομάδας του κόμματος εξαπέλυσε ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Ο Γιάννης Πανούσης κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ως κύριο υπεύθυνο για την καθοδική πορεία που έχει πάρει το κόμμα.

3. Την παραίτησή του υπέβαλε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας συμπαρασύροντας έτσι όλο το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο στην αυτοδιάλυσή του. Στη επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για απόκρυψη απόφασης του εποπτικού συμβουλίου που καταδίκαζε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Στο μεταξύ, τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ κάλεσε σε απολογία εντός πέντε ημερών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μετά τη νέα επιστολή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για τη λογοκρισία στη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

4. Μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών καταγράφει έρευνα της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer για το 2013. Μόλις τέσσερις χώρες συγκεντρώνουν μόνες τους τα δύο τρίτα και πλέον του καθαρού πλούτου στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει 13 τρισ. ευρώ, τη Βρετανία 9,6 τρισ. ευρώ, τη Γαλλία 9,5 τρισ. και την Ιταλία 8,3 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 10% των πλέον εύπορων νοικοκυριών στην Ευρώπη κατέχει το 50% και πλέον του πλούτου της Γηραιάς Ηπείρου.

Ads

5. Η νέα σουηδική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

6. Έναν ακόμη Βρετανό όμηρο αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για τον 47χρονο Άλαν Χένινγκ. Οι υπηρεσίες εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μέσω του οποίου οι τζιχαντιστές στέλνουν μήνυμα στον Ομπάμα: “Ο επόμενος θα είναι αμερικανός”

7. «Εσωτερικό εχθρό» χαρακτήριζε το 1984 τους συνδικαλιστές των ανθρακωρύχων η Μάρκαρετ Θάτσερ όπως αποκαλύπτουν νέα έγγραφα και ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται ότι το 1984 η Σιδηρά Κυρία είχε εξαγγείλει ιδιωτικοποιήσεις και μαζικά λουκέτα στα ορυχεία και οι ανθρακωρύχοι αντιδρώντας προχώρησαν σε παρατεταμένες απεργίες για πάνω από ένα χρόνο.

8. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως εντόπισαν την περιοχή από όπου ξεκίνησε το AIDS. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για την Κινσάσα τη σημερινή πρωτεύουσα της σημερινής Δημοκρατίας του Κονγκό και εκτιμούν πως ο ιός HIV εμφανίστηκε περίπου το 1920.

9. Ο άνδρας, που εμφανίζεται ως συνεργός του Νίκου Μαζιώτη ταυτοποιήθηκε από τις αρχές. Συνελήφθη την Πέμπτη από την αντιτρομοκρατική ως ο ενοικιαστής του γκαράζ στον Βύρωνα και πάνω του βρέθηκαν στοιχεία για εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πολυεθνικές, αλλά και για τα γραφεία της ΝΔ.

10. Εμπρός για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας βάζει η Καταλονία. Μια επιτροπή η οποία θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα, όρισε ο ηγέτης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει τη διαδικασία παράνομη. Προ

11. Κατά τον γνωστό κοινωνιολόγο και πολιτικό επιστήμονα Μπομπ Τζέσοπ, υπήρξε ο σημαντικότερος μαρξιστής θεωρητικός του κράτους της μεταπολεμικής περιόδου. Ο Νίκος Πουλαντζάς αυτοκτόνησε ξαφνικά, σαν σήμερα 3 Οκτώβριου του 1979.

10. Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου 1940. Έπειτα από περίπου 53 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου 1993 η Κατερίνα Γώγου αποφασίζει να τερματίσει τη ζωή της, λαμβάνοντας υπερβολική δόση χαπιών και αλκοόλ. Άνθρωπος ασυμβίβαστος, μέσα από τους οργισμένους στίχους της καταδίκαζε τον πόνο και την αθλιότητα γύρω της.