1. Τετράμηνη ανακωχή, παράλληλη με την «ευρωπαϊκή εκεχειρία», δείχνουν όλοι οι οιωνοί στο ταραγμένο πολιτικό στερέωμα της αριστεράς – μια ανακωχή, όμως, με διαρκή επιφυλακή και με όλες τις δυνάμεις επί ποδός. Το μήνυμα Τσίπρα και τα αριστερά «όχι» στη συμφωνία. Ποιοί και γιατί εισηγούνται να μην περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Διαβάστε την ανάλυστη του tvxs.gr. Σφοδρή κριτική Μηλιού για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Ads

 
2. «Ιδού οι φοροφυγάδες σας κύριε Βαρουφάκη…» λέει το περιοδικό Slate. Τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ παραμένουν ανέγγιχτα κι ανέλεγκτα στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση ζητά εναγωνίως 7 δις από διαφυγόντες φόρους για να κλείσει «τρύπες» και χρηματοδοτικό κενό, κι ο πλανήτης ανακαλύπτει ξανά εμβρόντητος το μοναδικό, μικρό θαύμα της ελληνικής φοροδιαφυγής.
 
3. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος έθεσε ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων, για τα οποία βαρύνεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Ειδικό Δικαστήριο την Πέμπτη.
 
4. Αντιδρούν οι βουλευτές της Μέρκελ για την ελληνική συμφωνία που την Παρασκευή θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα η γερμανική ταμπλόιντ Bild καλεί τους Γερμανούς πολίτες να συμμετάσχουν σε καμπάνια κατά της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων που κάνει λόγο για «ανθελληνική εκστρατεία».
 
5. Η «φυγή εγκεφάλων» αποτελεί μία πραγματική τραγωδία για την ελληνική οικονομία. Τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις του φαινομένου του braindrain στην ελληνική οικονομία, δηλαδή της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, επισημαίνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
 
6. Κίνημα ενάντια στο φοιτητικό χρέος εκδηλώνεται στις ΗΠΑ. Σπουδαστές με την υποστήριξε ακτιβιστών αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειαμ των κολεγίων που διέπονται από ληστρικούς όρους. «We are not a loan» είναι το σύνθημα.
 
7. Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη το πραγματικό όνομα του «τζιχαντιστή Τζον», του ανθρώπου που έχει εμφανιστεί σε πολλά βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Στο μεταξύ για πρώτη φορά αποκαλύπτεται και η πολιτιστική καταστροφή που προκαλεί η επέλαση των τζιχαντιστών. Ένα βίντεο δείχνει τους μαχητές του ISIS να καταστρέφουν ανεκτίμητες αρχαιότητες με βαριοπούλες.
 
8. Στη Γάζα βρέθηκε ο Banksy προκειμένου να στείλει το δικό του μήνυμα για την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή από τις ισραηλινές επιθέσεις. Γκράφιτι στα χαλάσματα κι ένα καυστικό βίντεο.

9. Με αγκυλωτούς σταυρούς και φασιστικά συνθήματα γέμισαν άγνωστοι το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, στο σημείο όπου το Σεπτέμβρη του 2013 ο νεαρός μουσικός δολοφονήθηκε από μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
 
10. Πάμε σινεμά; Ο Γιώργος Ρούσσος γράφει για τις ταινίες της εβδομάδας και ξεχωρίζει το φιλμ του Πολ Τόμας Άντερσον, «Έμφυτο Ελάττωμα».
 
Κι ένα κοινωνικό πείραμα: Ένα παιδί κρυώνει και μόνο ένας άστεγος βοηθάει (βίντεο)

* Γελοιογραφία του Κυρ από το i-kyr.gr
 

Ads