1. Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την σημερινή, διευρυμένη σε δείγμα, μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs. H ΝΔ έχει απώλειες ψηφοφόρων προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογική εκστρατεία του φόβου δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Σε όλα τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιώσει την θέση του, ενώ η ΝΔ υποχωρεί.

Ads

2. Την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολογων 60 δισ. ευρώ ανά μήνα και συνολικού ύψους 1,14 τρις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν και οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, με τον Μάριο Ντράγκι να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ξεχωριστοί όροι για την αγορά ομολόγων της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου. Σημείωσε επίσης πως προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι η ύπαρξη ενός προγράμματος – χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο το ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι – και η θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του. Ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου μιλάει στο Tvxs.gr για την ιστορική απόφαση και τις θετικές υποσημειώσεις στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα της ΕΚΤ αποτέλεσαν νέα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ επισήμανε πως δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, υπογραμμίζοντας πως από την 25η Ιανουαρίου το Ταμείο θα ξαναρχίσει τις συζητήσεις με όποια νέα κυβέρνηση προκύψει.

3. Σε νέες ανακοινώσεις για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού προχώρησε η αστυνομία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Όπως ανακοινώθηκε συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα ένας 23χρονος Έλληνας και ένας 29χρονος Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, επικαλούμενος “κρυπτογραφημένες επιστολές” που αντάλλασσαν μεταξύ τους τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, ανέφερε πως τα έγκλειστα μέλη των Πυρήνων σχεδίαζαν μετά την απόδρασή τους να δολοφονήσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον οποίο όπως υποστήριξε τον θεωρούσαν «προδότη» και υπεύθυνο για την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων με αποστολή παγιδευμένων φακέλων στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

4. Η μακριά νύχτα της Κυριακής. Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι εντυπωσιακό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δέχεται περισσότερα αιτήματα για συνέντευξη απο αυτά στα οποία προλαβαίνει να ανταποκριθεί, ενώ τα φώτα προσελκύει και ο Στ. Θεοδωράκης που αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο που ίσως παίξει ρόλο τις διεργασίες της επόμενης μέρας. Ετσι κι αλλιώς, η διαφαινόμενη απομάκρυνση από την εξουσία μετά από 41 χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τέλος εποχής και αυτό έχει μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, τελικά ιστορική διάσταση. 

Ads

5. Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο οποίο για μια ακόμη φορά ξεδιπλώνονται τα ναζιστικά πιστεύω της οργάνωσης έρχεται στη δημοσιότητα. Κυριαρχούν το χιτλερικό Sieg Heil, η σημαία της ναζιστικής Βέρμαχτ και ο ύμνος της ναζιστικής Γερμανίας.

6. Το μήνυμα ότι η μόνη χρεοκοπία που θα δει η χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι αυτή του Αντώνη Σαμαρά και της ακροδεξιάς του έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια. Κλιμακώνοντας την κριτική του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, έκανε λόγο για πολιτική του χρεοκοπία και προοικονομώντας αντικατάσταση του στην ηγεσία της ΝΔ και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει απέναντι του μία σοβαρή αντιπολίτευση που θα ασκεί κριτική, αλλά δεν θα στέκεται εμπόδιο για την ίδια τη χώρα. Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με δυνάμεις που εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των δανειστών και ζήτησε καθαρή – αυτοδύναμη εντολή ώστε με λυμένα χέρια να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή.

7. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη του στις εκλογές αποτελούν μια υπόσχεση για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου», τόνισε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, προαναγγέλλοντας κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα της Μέρκελ. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια. 

8. Δημήτρης Κουτσούμπας: Ούτε ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποδοχή συνενοχής. Σφοδρή κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία αποκλείοντας κατηγορηματικά ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όπως ειπε θα επέφερε και συνενοχή

9. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν οβίδα έπεσε σε στάση τρόλεϊ σε συνοικία της πόλης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημαρχίας.

10. «Κουνάει» μαντίλι στο ΔΝΤ η Πορτογαλία. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία δάνειο 25 δισ. ευρώ, που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

* Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου