1. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα ενταχθεί στο σύνολό του στη τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε μια άτακτη υποχώρηση, ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών «άδειασε» τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου, η οποία, μόλις πριν από δύο ημέρες, είχε ανακοινώσει με σχετική απόφαση πως το σύνολο του ΕΝΦΙΑ θα εντασσόταν στη ρύθμιση.

Ads

2. Την πολιτική ευθύνη για τις συμφωνίες φοροαποφυγής των πολυεθνικών στο Λουξεμβούργο ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση LuxLeaks, για την οποία σημείωσε πως «είναι νόμιμη αλλά όχι ηθική». Από την πλευρά της η ευρωομάδα της Αριστεράς ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση. «Κύριε Γιούνκερ, κύριε Μοσκοβισί δεν σας εμπιστευόμαστε», τόνισε ο ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

3. Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο της Αμφίπολης, αφού η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού. Η Κατερίνα Περιστέρη σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο τάφος ανήκει σε άνδρα στρατηγό, ενώ εκτίμησε πως πιθανότητα να πρόκειται για επιφανή Μακεδόνα στρατηγό.

4. Πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση σχεδιάζει να καταθέσει η ΝΔ, προωθώντας πρόταση 21 σημείων προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος. Μεταξύ άλλων προτείνεται η άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, η αναθεώρηση των διατάξεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η θεσμοθέτηση μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών 5ετούς θητείας, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.

Ads

5. Τον Λένιν επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε συμμαχίες προκειμένου να σχηματιστεί μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του για άμεσες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται προαπαιτούμενα.

6. Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για το 2015 ζητούν δέκα βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Βλάχο. Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τάχθηκε κατά της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία όπως είπε «δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί».

7. «Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να συντρίψουν την Ελλάδα». Φως στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Βερολίνο το Ελληνικό Ζήτημα το 2010 έρχεται να ρίξει ανέκδοτο υλικό από δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων και αποκάλυψαν την Τετάρτη οι Financial Times.

8.  Μία 17χρονη κοπέλα από την Πάτρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, κατέληξε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», λόγω ασιτίας. Αιτία του περιστατικού φέρεται να είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, που είχε κάνει έκκληση για τρόφιμα σε τοπικούς συλλόγους βοήθειας. Η 17χρονη πήρε εξιτήριο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και την βοήθεια της οικογένειας της σε τρόφιμα ανέλαβε ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της περιοχής.

9. Στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος γράφτηκε η 12η Νοεμβρίου του 2014. Το σκάφος Philae, που ανήκει στη διαστημική αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προσεδαφίστηκε στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Η προσεδάφιση σε κομήτη είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων.

* Σκίτσο του Soloup από το Ποντίκι