1. Θέμα προϋπολογισμού θέτει η Κομισιόν. «Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα κόκκινα δάνεια, την είσπραξη φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ads

 
2. Την ίδια ώρα η τρόικα θέτει τελεσίγραφο κάνοντας γνωστά στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, 19 «επώδυνα» προαπαιτούμενα με ημερομηνία λήξης υιοθέτησης τους την 8η Δεκεμβρίου, που θα γίνει το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.
 
3. Το Σκάνδαλο Γιούνγκερ ίσως είναι η χαριστική βολή στην κυβέρνηση Σαμαρά που μετά την αδιάφορη στάση του Βερολίνου και την αδιάλλακτη της τρόικας έβλεπε στο νέο πρόεδρο της ΕΕ τη μοναδική ελπίδα που είχε απομείνει στην ελληνική κυβέρνηση. Διαβάστε επίσης το σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου για τα LUXleaks: Γιούνγκερ, χρήμα και διαφθορά: η εξαίρεση ή ο κανόνας;
 
4. Με τη δήλωση «δεν φεύγω από την ηγεσία του ΛΑΟΣ. Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Είναι προσωπική μου υπόθεση και όχι του κόμματος», ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε την Τρίτη τις προθέσεις του, στον απόηχο της εμπλοκής του ονόματός του σε δύο offshore εταιρείες, οι οποίες φέρονται ως σχετιζόμενες με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
5. Αύριο Τετάρτη, ξεκινά η δίκη του Μάριου Ζέρβα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Συγκέντρωση συμπαράστασης έχει προγραμματιστεί στις 09.00 το πρωί. Λίγο πριν δώσει μια από τις σημαντικές μάχες στη ζωή του ο Μάριος μιλά στο tvxs.gr. «Δεν μετανιώνω, γιατί υπερασπίστηκα τη γενιά μου» δηλώνει.
 
6. Την πρόθεση της ευρωομάδας της Αριστεράς να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
7. Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σήμερα Τρίτη στη Βουλή, μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου, του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Κουτσούμπα και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, ύστερα από μια αναφορά του πρώτου σε «λαθρομετανάστες».
 
8. «Φτάνει πια, κουράστηκαν» με τα καρτέλ ναρκωτικών. Ένα ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στην απαγωγή και δολοφονία των 43 φοιτητών στο Μεξικό.
 
9. Νεοδιόριστοι καθηγητές στη Γαλλία θα πληρώνονται με κουπόνια φαγητού αντί πληρωμής!
 
10. Firefox εναντίον NSA: μια μάχη κατά της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο
 
Διαβάστε επίσης για τη ζωή και το έργο του ποιητή και επαναστάτη Γιάννη Ρίτσου, για τη γυναίκα που έσπαγε τους κωδικούς των ναζί αλλά και μια σημαντική μαρτυρία για το τέλος του μεγάλου πολέμου. Δείτε τέλος ένα βίντεο από τη Συρία που κάνει τον γύρο του κόσμου. 

* Γελοιογραφία του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος