1. Από μνημόνιο σε μνημόνιο. Τελικά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διάλεξαν το σκληρό σενάριο: Προωθούν την εφαρμογή ενός θεσμοθετημένου εργαλείου του ESM που ονομάζεται ECCL (enhanced conditionality credit line – ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή) για την επόμενη μέρα του τέλους του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Στη νέα εταιρική σχέση, που επίσης προβλέπει αυστηρό έλεγχο, το ΔΝΤ δεν αποτελεί αντισυμβαλλόμενο μέρος αλλά μετέχει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, που ακόμη δεν έχει με σαφήνεια καθοριστεί. Έχει απλώς αποφασιστεί ότι θα παραμείνει στο κάδρο. «Πρώτα ο Θεός βγαίνουμε από το μνημόνιο», λέει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ads

2. Εθελοντές εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών ζητά ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Αντί για μισθό το υπουργείο φέρεται να εξετάζει τη μοριοδότηση για να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις.

3. Τις μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων οι εταιρείες εξασφαλίζουν μειώσεις στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο στη χώρα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων (ICIJ). Με την υπόθεση συνδέεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν ηγέτης του Λουξεμβούργου όταν σχεδιάστηκαν πολλές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για φοροαπαλλαγές. Σημειώνεται πως στη σχετική λίστα εμφανίζονται και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

4. «Ελεύθερη πτώση» στο Χρηματιστήριο ελέω Eurogroup. Γενικευμένες ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 5,38% και φθάνοντας τις 910,58 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να πραγματοποιεί «βουτιά» (-6,89%) και τα spread στα 10ετή ελληνικά ομόλογα να εκτινάσσονται στις 795 μονάδες βάσης.

Ads

5. ΑΟΖ Κύπρου: Η Τουρκική πολιτική του «λελογισμένου απρόβλεπτου». Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, εξηγεί στο Tvxs.gr τα «παράδοξα» της τουρκικής πολιτικής και την τακτική των «ελεγχόμενων τσαμπουκάδων», και μιλάει για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με αφορμή τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

6. Συνέντευξη με έναν τζιχαντιστή: Η δημοκρατία είναι για άπιστους. Πώς σκέφτονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους; Πώς βλέπουν οι υποστηρικτές του τον κόσμο; Δημοσιογράφος του Spiegel συναντήθηκε με έναν από τους υπεύθυνους στρατολόγησης του Ισλαμικού κράτους  στην Τουρκία και μίλησε για το όραμα της εξτρεμιστικής ομάδας για το μέλλον.

7. Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Athens Voice». Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης». «Αν ο εμπρησμός είναι απόπειρα εκφοβισμού, οι δράστες της επίθεσης επιτυγχάνουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που καίγονται εφημερίδες και απειλείται η ελεύθερη γνώμη», ανέφερε η εφημερίδα στην ανακοίνωση.

8. Με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη και του συναδέλφου της, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, τέθηκε την Παρασκευή στο αρχείο η έρευνα περί ενδεχόμενου χρηματισμού βουλευτών, αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή», αποφάνθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

9. «Διαπλεκόμενος» ο Πάχτας λέει δικαστήριο και δικαιώνει το ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει η απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά που εκδίκασε την αγωγή του πρώην δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία ζητούσε χρηματική αποζημίωση (αρχικά 240.000 ευρώ και τελικά 50.000 ευρώ) για ηθική βλάβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει σε ανακοίνωσή του «διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας» τον Χρήστο Πάχτα. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο ισχυρισμός δεν είναι ψευδής καθώς δέχεται ότι υπήρξε «παράνομη κρατική ενίσχυση» στην Ελληνικός Χρυσός «κίνηση που στοιχειοθετεί την έννοια της ‘διαπλοκής’ και σε πολιτικό επίπεδο του ‘σκανδάλου’»

10. Τέλος διαβάστε για την «γκάφα» του ΕΟΤ με βίντεο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Στο εν λόγω βίντεο χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936.

* Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τύπο