1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ορισμό ημερομηνίας εκλογών, πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων συμφωνιών με τους δανειστές, και στη συνέχεια συνεννόηση σχετικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Κατηγορηματικά «όχι» ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης επισκέφτηκε τον Κάρολο Παπούλια. «Ο λαός απεύχεται τις πρόωρες εκλογές, όπως και οι αγορές. «Οι βουλευτές θα πράξουν κατά συνείδηση» και το Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.

Ads

2. Το μνημόνιο αλλάζει όνομα και γίνεται «δομική σύμβαση». «Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ το ενδεχόμενο μιας «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, χωρίς κάποιο είδος πρόσθετης βοήθειας που θα προϋποθέτει την επίτευξη νέων στόχων. Όπως είπε με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις η «νέα εποχή», που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

3. Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τα «κόκκινα δάνεια», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο στον διάδοχό του Κώστα Σκρέκα. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η ρύθμιση.

4. Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες. Ψαράδες και λιμενικοί ανασύρουν πτώματα από τη θάλασσα στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου στην έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση το πρωί πλοιαρίου που μετέφερε δεκάδες μετανάστες. Πάνω από 20 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ads

5. Μαθητικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματίσει οι μαθητές για Δευτέρα και Τρίτη ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την «Τράπεζα Θεμάτων», στις ελλείψεις καθηγητών, στο πρόβλημα της μεταφοράς, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας κα «Ως εδώ! Δε θα ανεχτούμε πια αυτήν την κατάσταση!» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές και καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις για «να ακουστούν παντού τα αιτήματά μας».

6. Αποζημίωση έως και κατά 70% επί των ποσών που διεκδικούν αναμένεται να λάβουν οι επενδυτές της «Ασπίς Πρόνοια», μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως συνταγματικό τον ειδικό μηχανισμό που προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970.

7. Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και επτακομματική βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ «παίρνει» και την παράσταση νίκης αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

8. Σε δίκη γιατί ήταν παρόντες στον τραυματισμό της Κουτσουμπού. Βαριές κατηγορίες έχουν να αντιμετωπίσουν ενώπιον του δικαστηρίου, οι αυτόπτες μάρτυρες του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού, μέλους του ΕΕκ, από τον αστυνομικό της ομάδας ΔEΛTA, Θεμιστοκλή Ποιμενίδη. Ο αστυνομικός είχε περάσει με τη μηχανή του πάνω από το σώμα της γυναίκας, στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη του 2009 στο Σύνταγμα, για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

9. Διαβάστε ακόμη για την ιστορία της 29χρονης, Μπρίτανι Μέιναρντ, της αμερικανίδας καρκινοπαθούς και υπέρμαχου του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η οποία αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, όπως είχε προαναγγείλει μέσω Facebook, διεκδικώντας την «αξιοπρέπεια στον θάνατο». Τέλος διαβάστε για τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα πανάκριβα μπουφάν Moncler, μια αλυσίδα βασανισμών πτηνών και υπερκέρους, την οποία αποκαλύπτει εκπομπή της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης. 

* Σκίτσο του Soloup