1.Νέα ενδοκυβερνητική ένταση προκλήθηκε την Τρίτη αυτή τη φορά σχετικά με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών είχε αρνηθεί την παρουσία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ωστόσο στη συνάντηση συμμετείχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως την Τρίτη αναβλήθηκε εκ νέου η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με θέμα τον έλεγχο της τρόικας, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. 

Ads

2.Γνωστές έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς και των γραμματέων Επικοινωνίας, Γιάννη Παναγιωτόπουλου και Ανδρέα Κατσανιώτη. Οι τρεις παραιτήθηκαν για να προετοιμαστούν για τις επόμενες εθνικές εκλογές με τις κυβερνητικές διαρροές να αποσυνδέσουν τις παραιτήσεις από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε προεκλογικές εξάψεις: Το αφήγημα του πρωθυπουργού για το τέλος του μνημονίου και της τρόικας στηρίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές που, όμως, δεν είναι τόσο φιλικές όσο θα απαιτούνταν για να εκπληρωθεί η εξαγγελία της απεμπλοκής από το ΔΝΤ.Αντίθετα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει πάει στα ύψη και αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν μπορεί να απαλλαγεί τόσο εύκολα από την δανειακή εξάρτησή της από τους θεσμικούς πιστωτές.

3.Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως «στη βάση της ασκούμενης πολιτικής οι συναινέσεις για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν». «Οι εκλογές είναι πάρα πολλές φορές και μια σωτήρια διαδικασία για την ίδια την κοινωνία», είπε. Διαβάστε αύριο τι δήλωσε στο Tvxs.gr για την πολιτική κατεύθυνση της Αγίου Κωνσταντίνου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 2-5 Οκτωβρίου.

4.Αναστέλλεται προς το παρόν η μετεγκατάσταση των Ρομά του Χαλανδρίου από τον καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε ορεινή περιοχή των Μεγάρων, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Ύστερα από σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό. Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν να κατεδαφιστούν σήμερα 12 από τα 67 κτίσματα – που φέρονται ως ακατοίκητα. Για 33 από αυτά υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τα κρίνουν κατεδαφιστέα, ενώ για τα υπόλοιπα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. 

Ads

5.Μετά την αποκάλυψη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής των γερμανικών αντιπροσωπειών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιων BMW, Mercedes και OPEL στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2014, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για λαθρεμπόριο αυτοκινήτων και δωροδοκία αξιωματούχων του ελληνικού δημοσίου από τη μητρική εταιρεία της Mercedes το διάστημα 1998-2008.

6.Ενώ οι ουρές στις τράπεζες για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ ήταν τεράστιες, ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά την αναμονή του σε υποκατάστημα τράπεζας αισθάνθηκε δυσφορία και αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, εξέπνευσε.

7.Ομοφοβική επίθεση από 55χρονο άνδρα δέχθηκε 17χρονη επειδή ήταν αγκαλιασμένη με μία άλλη κοπέλα στον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου, όπως κατήγγειλε η ίδια στον λογαριασμό της στο Facebook. H 17χρονη κοπέλα δημοσίευσε και φωτογραφία με τα τραύματα που της επέφερε ο άνδρας, ο οποίος τη χτύπησε και την έβρισε.

8.Το υπουργείο Υγείας φέρεται να προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο θα καταργείται η λίστα αναμονής για την ειδικότητα των γιατρών και θα θεσπίζεται διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων.

9.Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση εξπρές του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, με την οποία «μπλόκαρε» τη διαδικασία ύστερα από αίτημα της Μαδρίτης.

10.Κύμα αντιδράσεων στα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Γερμανία έχει προκαλέσει υπόθεση κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα προσφύγων και μάλιστα από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης για τους “σπεσιαλίστες” που αναζητεί η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, Μοssad, μέσω διαδικτύου, το “ολοκαύτωμα” των άγριων ζώων από τον άνθρωπο, και δείτε μοναδικά ντοκουμέντα βίντεο από την συμφωνία “ειρήνης” Δύσης και Ναζί, έναν χρόνο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην ιστορία ως η Συμφωνία του Μονάχου. Διαβάστε, τέλος, την συνέχεια του αφιερώματος του Tvxs.gr για την σφαγή της Δράμας: Η εξέγερση και τα αντίποινα στην Χωριστή.

*Φωτογραφία από την πλήρη αποκάλυψη των καρυάτιδων της Αμφίπολης