Τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, και ενώ η κυβέρνηση έκλεισε τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα επαναληφθεί το σκηνικό της τελευταίων εκλογών, της 7ης Ιουνίου, δηλαδή πρωτιά του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Ads

Αυτό ήταν και ο λόγος που η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές καθώς ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του κόμματος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει ποσοστό από 41% έως 42% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Κεμαλικοί) με 27% έως 28%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 14% έως 15,5% και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 12% έως 14%. Σε μια μόνο δημοσκόπηση το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φέρεται να φτάνει στο 47%.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 40,87%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 24,96%, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος: 16,29%, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών: 13,12%.

Ads