Η κυβέρνηση του Κουβέιτ διέταξε να απελαθούν ο πρεσβευτής του Ιράν και άλλοι 14 ιρανοί διπλωμάτες διότι τους προσάπτει ότι είχαν δεσμούς με έναν πυρήνα «κατασκόπων και τρομοκρατών» στο εμιράτο, μετέδωσαν σήμερα ΜΜΕ στις δύο χώρες.

Ads

Το Κουβέιτ έδωσε επίσης εντολή να κλείσουν πολιτιστικές, στρατιωτικές και εμπορικές αποστολές του Ιράν, έπειτα από μια δικαστική υπόθεση που επέτεινε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, διότι το Κουβέιτ συνηθίζει να αποφεύγει τις ανοικτές συγκρούσεις. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι οι αρχές του Κουβέιτ θα επιτρέψουν σε μόλις 19 πρόσωπα από το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν να παραμείνουν στη χώρα.

Υποκύπτοντας «στην πίεση των σαουδαραβικών παρεμβατικών πολιτικών» και επικαλούμενο «τις ανυπόστατες κατηγορίες περί επέμβασης στα εσωτερικά του», το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι «ο Αλιρεζά Εναγιατί, ο ιρανός πρεσβευτής, οφείλει να εγκαταλείψει» την επικράτειά του, διευκρίνισε το ISNA.

Ads

Επικράτησε σύγχυση για την προθεσμία που δόθηκε από τις αρχές του Κουβέιτ στους ιρανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα: ορισμένες πηγές έκαναν λόγο για 45 ημέρες, άλλες αναφέρθηκαν σε 48 ημέρες.

Ο ασκών χρέη υπουργού Πληροφοριών του Κουβέιτ, ο Σέιχ Μοχάμαντ αλ Μουμπάρακ αλ Σαμπάχ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας «αποφάσισε να αναλάβει δράση βάσει των διπλωματικών κανόνων και συμμορφούμενη προς τις συμβάσεις της Βιέννης όσον αφορά τη σχέση του με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ