Καθώς η ηθική υπόσταση και η παρουσία του Ιδρύματος Κλίντον βρίσκονται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ΜΜΕ  η τακτική των «πιστών» δημοσιογράφων είναι να αναδεικνύουν το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί. Και εν συνεχεία  να υπαινίσσονται – ή ακόμα και να δηλώνουν ανοιχτά – ότι οποιοσδήποτε αμφισβητεί τον ρόλο του πολεμάει τους φιλανθρωπικούς του σκοπούς. 

Ads

O σύμβουλος της Χίλαρυ Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ, δήλωσε μάλιστα ότι εκείνοι που επικρίνουν το ίδρυμα «οδεύουν προς την κόλαση», ενώ άλλοι υποστηρικτές της  Κλίντον αφήνουν να εννοηθεί ότι οι επικριτές του ιδρύματος αδιαφορούν για τη ζωή των οροθετικών ή είναι φανατικοί αντί – γκέι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ίδρυμα Κλίντον έχει κάνει και καλή δουλειά. Αλλά το γεγονός αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα προφανή ηθικά προβλήματα και τα ερωτηματικά που ανακύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια του έχουν αντληθεί. 

Η Χίλαρι Κλίντον υπήρξε επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας και τυραννικά καθεστώτα, όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ δώρισαν από κοινού δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα που διοικείται από την οικογένειά της και έχει δραστηριότητες οι οποίες ωφελούν την δημόσια εικόνα της. Αυτή η εξαιρετικά πολύτιμη ευκαιρία να κερδηθεί η εύνοια των Κλίντον, και να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στην οικογένεια, συνεχίζεται καθώς η Χίλαρυ είναι υποψηφία για για την προεδρία.

Ads

Ο ισχυρισμός ότι το Ίδρυμα αποσκοπεί στη βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη, είναι παράλογος και δεν μπορεί παρά να προκαλεί γέλιο. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει ποιοι είναι μερικοί από τους  μεγαλύτερους χορηγούς και θα καταλάβει. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια που η Χίλαρυ Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών το  Σαουδοαραβικό καθεστώς δεν χρηματοδότησε το Ίδρυμα, η Σαουδική Αραβία, δώρισε 10 με 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον, το 2014, όταν εκείνη άρχισε να προετοιμάζει  την υποψηφιότητά της για τις  προεδρικές εκλογές. 

Μια ομάδα που ονομάζεται «Φίλοι της Σαουδικής Αραβίας», η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε από κάποιον «Σαουδάραβα πρίγκιπα», έδωσε ένα επιπλέον 1 με πέντε 5 εκατομμύρια δολάρια. Το Ίδρυμα Κλίντον αναφέρει  ότι ανάλογο ποσό  δωρίστηκε από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την κυβέρνηση του Μπρουνέι. Το Κουβέιτ έχει δωρίσει μεταξύ επίσης από πέντε μέχρι δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Θεωρητικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα καθεστώτα – από τα πιο καταπιεστικά και οπισθοδρομικά στον κόσμο – προχωρούν σε δωρεές επειδή πιστεύουν βαθιά στο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Κλίντον και θέλουν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Υπάρχει όμως οποιοσδήποτε πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη που θα μπορούσε να πιστέψει πραγματικά κάτι τέτοιο;

Παρακάτω είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ιδρύματος Κλίντον, είναι η προώθηση των δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών.

image

Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα εάν το κίνητρό με το οποίο ενεργούν τα τυραννικά καθεστώτα είναι η προώθηση αυτού του φιλανθρωπικού σκοπού:

image

Στη Σαουδική Αραβία θέλουν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή στους ομοφυλόφιλους. Και (παρακάτω) οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν για να μην «εκτεθούν στο διάβολο», Το δε Κουβέιτ θα υιοθετήσει «τεστ γκέι» για να τους κρατήσει έξω από τη χώρα. 

image

image

Ποιο είναι στ’ αλήθεια πιο ομοφοβικό: η αμφισβήτηση της προσοδοφόρας σχέσης του Ιδρύματος Κλίντον με αυτά τα έντονα αντι – γκέι καθεστώτα, ή οι ζητωκραυγές υπέρ αυτής της σχέσης; Όλα τα στοιχεία δείχνουν να ισχύει το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια κραυγαλέα προσβολή στη νοημοσύνη του καθενός να ισχυρίζονται ότι το κίνητρο αυτών των καθεστώτων ήταν μια ανιδιοτελής επιθυμία να βοηθήσουν το ίδρυμα στο ευγενές έργο του.

Ένα άλλο κύριο έργο του Ιδρύματος Κλίντον (όπως το ίδιο το διαφημίζει παρακάτω) είναι η εξάλειψη του άνισου καταμερισμού πλούτου, ο όποιος «οδηγεί σε σημαντικές οικονομικές ανισότητες, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών, και αποτρέπει κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού από την αξιοποίηση του δυναμικού τους». 

image

Ποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο λόγος που το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στο  Ίδρυμα Κλίντον βασίζεται στην επιθυμία τους να εξαλειφθεί μια τέτοια οικονομική καταπίεση, όταν επιφυλάσσουν τη χειρότερη μεταχείριση στους εργάτες των χωρών τους, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία;

image

image

Δε χρειάζεται να είναι κανείς προκατειλημμένος για να αμφιβάλλει ότι οι δωρεές που πραγματοποιούνται από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου έχουν ως μοναδικό κίνητρο την επιθυμία να βοηθήσουν το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Κλίντον. Αντίθετα, απαιτεί μόνο ορθολογική σκέψη. Για κάποιο μυστήριο λόγο, φαίνεται να υπάρχουν «ιδιαίτερα» κίνητρα για τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Κλίντον, παρά σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο που κάνουν παρόμοια δουλειά. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πως θα μπορούσε να δοθεί μια λογική εξήγηση;

Ορισμένοι οπαδοί της Κλίντον, απρόθυμοι να ισχυριστούν ότι οι τύραννοι του Κόλπου έχουν φιλανθρωπικά αισθήματα όταν κάνουν αυτές τις δωρεές στο Ίδρυμα, έχουν υιοθετήσει διαφορετική τακτική: αναγνωρίζουν ότι το κίνητρο αυτών των δωρεών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση και χάρες, αλλά επιμένουν δεν μπορεί να αποδειχθεί  το quid pro quo (το δούναι και λαβείν). Με άλλα λόγια, αυτά τα καθεστώτα εξαπατήθηκαν: Νόμιζαν ότι θα επωφελούνταν μέσω των δωρεών, αλλά η Χίλαρι Κλίντον ήταν απλά πολύ ειλικρινής και έντιμη και δεν τους έκανε τη χάρη. 

Η αλήθεια είναι ότι  υπάρχουν απτές αποδείξεις, που αποκάλυψαν δημοσιογράφοι, οι οποίες δείχνουν ότι τα καθεστώτα που έδωσαν χρήματα στο Ίδρυμα Κλίντον είχαν προνομιακή πρόσβαση και ευνοϊκή μεταχείριση από το υπουργείο Εξωτερικών, επί Χίλαρι Κλίντον. 

Του Glenn Greenwald 
Μετάφραση: Χριστίνα Μπρέμπου

Από το Τhe Ιntercept